Yıldırım Menbic ve Şengal ile ilgili konuştu!

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Menbic'e rejim güçlerinin konuşlanmasını ve Şengal'deki son gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yıldırım Menbic ve Şengal ile ilgili konuştu!

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, referandum mitingi için gittiği Sinop'tan gazetecilerin sorularına yanıtladı. Binali yıldırımın değerlendirmelerinden önemli kısımlar şöyle;

Menbic Anahtar:

Menbiç'te verilen sözün yerine getirilmesini bekliyoruz. Ama Menbiç'te işler biraz daha karmaşık hale gelebilir. Rejim de ilgileniyor orayla, Ruslar da ilgileniyor. ÖSO var, ABD var. Belki Münbiç, Suriye sorunun çözümünde anahtar konum teşkil edebilir.

Suriyelilere Ait:

"Rejim güçleri girdi, YPG'liler de şehirden ayrılıyor” diye, yeni bir bilgi var. Bu, bizim açımızdan olumsuz bir şey değil. Bizim orada istediğimiz, PYD/YPG unsurlarının olmaması. Bu sağlandıktan sonra nihayetinde Suriye toprakları Suriyelilere aittir. Gerek Fırat Kalkanı'nda emniyetli hale getirilen topraklar, gerek Münbiç, Rakka'da önemli olan zorlamayı gerektiren işler olmaması. Bir avuç silahlı grup yerleşik halkı esir alıyor ve onları yönetmeye kalkıyor. Bu, eski yanlışların tekrarıdır.

Rejimle Temas Olmaz:

Rejimle ilişkileri İran ve Rusya yürütüyor. Bizim herhangi bir şekilde Suriye'nin geleceği konusunda bir temasımız yok. Olması da doğru değil, düşünmüyoruz. Cenevre sürecinin amacı adil, kalıcı bir çözümü oluşturmak.

Şengal'de PKK'ye izin vermeyeceğiz:

Peşmerge güçleri oraya yerleştirildi. Peşmerge birlikleri, Barzani birlikleri buradan PKK'nin kesinlikle çıkmasını istiyorlar. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Sincar'ın ikinci bir Kandil olması asla söz konusu değil. Irak ordusu ile peşmerge birlikleri "Biz bu işi halledeceğiz” dediler. Şimdi bunları bekliyoruz.