Birleşmiş Milletler;Türkiye Arakan’a Gösterdiği Hassasiyeti Kürt'lerede Göstermeli

Türkiye aynı hassasiyeti, Kürtler, solcu aktivistler ve diğer farklı kesimler dahil kendi ülkesindeki korunmasız gruplara da gösterilmeli.

Birleşmiş Milletler;Türkiye Arakan’a Gösterdiği Hassasiyeti Kürt'lerede Göstermeli

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Zeyid Raad el Hüseyin, Türkiye’nin Arakanlı Müslümanlar’a gösterdiği hassasiyeti kendi ülkesinde de göstermesi gerektiğini söyledi.

Hüseyin, başkent Washington’daki George Washington Üniversitesi Elliott Uluslararası İlişkiler Okulu’nda dünyadaki insan hakları sorunlarının tartışıldığı toplantıda konuştu ve Türkiye’yi de eleştirdi.

Amerika’nın Sesi muhabirinin bir sorusu üzerine Hüseyin, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki insan hakları karnesi yoğun biçimde eleştirilen Türkiye’deki duruma ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye’nin Arakanlılar’ın haklarını savunma konusunda uluslararası arenada liderlik ortaya koyuyor olmasından memnuniyet duyuyorum ama aynı hassasiyet, Kürtler, solcu aktivistler ve diğer farklı kesimler dahil kendi ülkesindeki korunmasız gruplara da gösterilmeli. Son iki yıldır Güneydoğu’ya erişim talebinde bulunuyoruz ve bize bu imkan tanınmıyor. Dünyada hapisteki gazetecilerin yarısı Türk gazeteciler. Bu çok derin bir endişe kaynağı çünkü çok sayıda kişiyi tutukladığınızda ya da gözaltına aldığınızda, bu kişilerin her biri için ayrı bir değerlendirme ve yasal çözüm yolları üretilebileceğine inanmak zor. Vahim çapta ihlaller olduğunu düşünüyoruz. Bize sürekli işkence raporları ulaşıyor. Dolayısıyla Türk yetkililere sessizce, açıkça ve kamuoyu önünde çok derin kaygılarımızı ifade etmeye devam edeceğiz. Bu, benim peşini bırakacağım bir konu değil ve takip etmeyi sürdüreceğiz.”