Blinken-Çavuşoğlu görüşmesine ilişkin ortak açıklama

Blinken ile Çavuşoğlu görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamada, “Bakan Blinken ve Bakan Çavuşoğlu terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele edilmesi gerektiğini yinelediler” denildi.

Blinken-Çavuşoğlu görüşmesine ilişkin ortak açıklama
Foto:AA

ABD ziyaretine başlayan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington’da bir araya geldi.

İki bakan, basına kapalı görüşmelere geçmeden önce birlikte açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’nin tahıl koridoru konusunda olağanüstü çabasını takdir ettiklerini söyledi ve Ukrayna’dan tahılın ihraç edilmesine yardımcı olmasının öneminin altını çizdi.

İki ülkenin NATO müttefiki olarak çalışmaya devam ettiğini söyleyen Blinken, “İşbirliğimizi derinleştirmek için Türkiye-ABD Mekanizması’nın hayata geçirilmesini görüşeceğiz. Çeşitli engelleri değerlendireceğiz. Yakın müttefikler ve işbirliği içinde ortaklar olabiliriz ama bunlar görüş ayrılıklarımız olmayacağı anlamına gelmiyor. Müttefiklik ve ortaklık ruhuna uygun olarak bu konuların üstesinden gelmek için çalışıyoruz” dedi.

 Çavuşoğlu da görüşmede ikili ve bölgesel konularda ortaklık alanlarına odaklanacaklarını belirterek, ABD ile ekonomik işbirliğinin Türkiye için öncelikli olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, “Geçen yıl ticaretimiz 30 milyar doları aştı. Hedefimiz 100 milyar dolar ve meslektaşlarımızın da bahsettiği gibi enerji ve yatırım alanlarında da fırsatlar var” diye konuştu.

ABD’den F-16 savaş uçaklarının satın alınmasının onaylanmasını beklediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Başta F-16 taleplerimiz olmak üzere ikili savunma işbirliğine ilişkin önemli konuları da ele alacağız. Daha önce de birlikte söylediğimiz gibi bu sadece ABD için değil NATO için de önemli, dolayısıyla ortak stratejik çıkarlarımız doğrultusunda onay bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bağlantılı değil”

Çavuşoğlu, görüşmenin ardından Türk basın mensupları ile basın toplantısı düzenledi.

Blinken ile görüşmesinde, Türkiye'nin F-16 alım talebi dahil ikili ve bölgesel birçok konuyu ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, toplantının oldukça verimli geçtiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantılarını kurumsallaştırmak ve yılda en az iki kez toplanmak üzere ABD'ye teklifte bulunduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin F-16 modernizsyon kiti ve yeni F-16 alım talebini de kapsamlı olarak konuştuklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını, ABD Kongresinin bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, ABD yönetimi kararlı durduğu takdirde ABD kongresinin F-16 konusundaki muhalefetinin aşılabileceğini söyledi.

“ABD ile Suriye’de yeniden işbirliğine hazırız”

Görüşmede Suriye konusunu da görüştüklerini anlatan Çavuşoğlu, “Suriye'ye yeniden odaklanmak üzere ABD ile işbirliği yapmaya hazırız ancak ABD daha önce başta Minbic Yol Haritası olmak üzere Türkiye'ye verdiği bazı sözleri tutmadı” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı Türkiye'ye davet ettiğini de belirtti.

Çavuşoğlu, NATO üyeliği sürecindeki ülkelerden İsveç'le ilgili Blinken'a, "Özellikle İsveç'in daha yolun başında olduğunu belirttiğini" söyledi.

“Stratejik mekanizmayı kurma teklifi Biden'dan geldi"

Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'ye bir Özel Temsilci ataması ve siyasi sürece daha fazla önem vermesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden ile ikili ilişkilerin iyi veya kötü olmasının her zaman aynı derecede sahaya yansımadığını belirterek, "Bugün ikinci bakanlar toplantısını gerçekleştirdiğimiz stratejik mekanizmayı kurma teklifi aslında Biden'dan geldi" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Her görüşmede ve açıklamada Türkiye'nin vazgeçilmez bir NATO müttefiki olduğunu, önemli bir ortak olduğunu da söylüyorlar. Ama fiiliyatta bu her zaman böyle oluyor mu? Özellikle Suriye'de YPG/ PKK'ya verilen destek bakımından söylüyorum. Hayır" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu ayrıca, ABD tarafından Rusya ve Ukrayna ve özellikle tahıl anlaşması, arabuluculuk ve esir takası dahil birçok konuda Türkiye'ye her zaman olduğu gibi teşekkür edildiğini, gelecek süreçte tahıl anlaşmasının devamının önemli olduğuna vurgu yapıldığını söyledi.

Ortak yazılı açıklama

ABD ve Türkiye dışişleri bakanlıkları da görüşme ile ilgili ortak yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamaya göre görüşmede, Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonu dahil ABD-Türkiye savunma ortaklığının güçlendirilmesi ele alındı.

Ortak açıklamada, ''Bakan Blinken ve Bakan Çavuşoğlu, Rusya'nın kabul edilemez savaşına karşı Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdikleri açık desteğin altını çizerek savaşı sona erdirecek bir çözüm bulunmasına desteklerini yinelediler. ABD, Türkiye'ye Karadeniz Tahıl Girişimi'ne aracılık etmesindeki rolü için teşekkür etti ve iki taraf bu hayat kurtarıcı mekanizmanın küresel tahıl talebini karşılamak için gereken hızda çalışması gerektiği üzerinde durdu'' denildi.

Blinken ve Çavuşoğlu'nun Güney Kafkasya'da barışın ilerletilmesi için koordinasyon ve işbirliğini arttırma kararı aldığı da belirtilen açıklamada ayrıca, “Finlandiya ve İsveç'in NATO İttifakına katılma başvurusunu ilerletmek üzere Finlandiya, İsveç ve Türkiye tarafından imzalanan üçlü memorandumun uygulanmasını ele aldılar” ifadeleri yer aldı.

“Bakan Blinken ve Bakan Çavuşoğlu terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele edilmesi gerektiğini yinelediler'' denilen açıklamada, ''Suriye krizini tüm yönleriyle ele alan taraflar, ABD ve Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uyarınca Suriye'nin öncülüğünde yürütülecek bir siyasi sürece olan bağlılıklarını yinelemişlerdir. Taraflar, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye sınırötesi insani yardım ulaştırılmasını genişleten son kararını memnuniyetle karşılamışlardır” ifadelerine yer verildi.