Blinken'den İran'ın saldırılarına ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırısını Irak'ın egemenlik ihlali olduğunu belirterek “Bu saldırganlık karşısında Iraklı ve Kürt ortaklarımızı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Blinken'den İran'ın saldırılarına ilişkin açıklama
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçtiğimiz Cuma günü Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly ile düzenlediği  ortak basın toplantısında İran’ın Kürdistan Bölgesi topraklarında Rojhılat partilerine yönelik bombardımanına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Gazetecilerin İran’daki Jina Emini protestolarına ilişkin ABD yönetimi olarak nasıl bir tutum içerisinde olacaklarına ilişkin sorusuna Blinken “Mahsa Amini şu anda hayatta olmalıydı. Onun ölümü başlı başına İran'da ve hatta her yerde insan haklarına yönelik derin bir hakarettir. İran Hükümeti'nin barışçıl protestoculara ateş açtığını ve ardından insanların küresel internete erişimini kestiğini gördüğümüzde, sadece bunu izlemiyoruz. Yanıt olarak harekete geçiyoruz. Halihazırda yaptığımız bazı eylemleri gördünüz. Ölümünden sorumlu kurum olan sözde ahlak polisini ve insan hakları ihlallerine karışan diğer yedi İranlı güvenlik yetkilisini belirledik. Ve yaptırım listesine aldık” şeklinde yanıtladı.
 
Blinken, İran'da kendilerini barışçıl bir şekilde ifade edenleri desteklemeye ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olanlara karşı harekete geçmenin yollarını aramaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
 
İran ordusunun Kürdistan Bölgesi topraklarında Rojhılatlı partileri hedef almasına ilişkin ise Blinken “Gerçekleşen roket saldırılarının, İran'dan defalarca geldiğini gördüğümüz Irak egemenliğine yönelik bir saldırıydı. Bu saldırganlık karşısında Iraklı ve Kürt ortaklarımızı destekliyoruz. Elbette, Irak Hükümeti'nin kendisi de dahil olmak üzere, İran'ın eylemlerinin uluslararası düzeyde kınandığını gördünüz ve biz her zaman İran'ın cezasız kalmayacağı konusunda net olduk” ifadelerini kullandı.
 
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırma faaliyetlerine yönelik finansal ve diplomatik alanlarda yaptırım uygulamaya devam edeceklerini kaydetti.
 
Blinken, Başkan Biden’ın ABD hem vatandaşlarını ve askerlerini saldırılara karşı korumak için harekete geçmekten çekinmediğini belirtti.
 
İran Devrim Muhafızları Ordusu geçtiğimiz Çarşamba günü Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki Rojhılatlı ailelerin kaldığı mülteci kampları ve peşmergeye ait noktaları hem karadan hem de “intihar drone”ları ile bombalamıştı. 73 füze ve onlarca bombalı insansız hava aracıyla düzenlenen saldırılarda aralarında kadınların da olduğu 17 kişi yaşamını yitirmiş, 46 kişi ise yaralamıştı. Canlı yayın esnasında yapılan bir bombalamada 3 gazeteci yaralanmıştı.
 
 ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı, Kürdistan Bölgesi içerisindeki kamplara yönelik saldırılar sırasında Erbil'e yönelen İran'a ait "Muhacir-6" tipi insansız hava aracının düşürüldüğünü açıklamıştı.