BM: 'Gelecek yıl Irak için kolay olmayacak'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, gelecek yılın Irak için kolay olmayacağını söyledi.

BM: 'Gelecek yıl Irak için kolay olmayacak'

Yılsonu dolayısıyla dolaysıyla bir mesaj yayımlayan Jeanine Hennis Plasschaert, Irak için uyarıda bulundu.

Plasschaert, “Irak da bütün dünya gibi coronavirüs salgınından etkilendi, hatta çok etkilendi. Maalesef Covid-19 siyasi, toplumsal, ekonomik ve güvenlik açısından durumu eskisinden daha kötü bir noktaya getirdi” dedi.

“Gelecek yıl kolay olmayacak” diyen Plasschaert, “Çünkü Irak aynı anda birden fazla sorunla uğraşıyor. Ekonomi ve güvenlik, acil reformlar önünde engel oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Ekim ayında 75’inci kuruluş yıldönümünü kutlayan BM’nin kurucu üyelerinden olan Irak’la ortaklığı sürdürmeye devam edecekleri vurgusunda bulunan Plasschaert, “Birlikte, müreffeh ve adil bir toplum için çalışıyoruz” diye ekledi.

Irak, coronavirüs salgınının petrol fiyatlarına etkisi ve ekonomik kriz nedeniyle 2021 bütçe yasa tasarısında kemer sıkma politikasına gitti. Üst düzey yetkililerin maaşlarında kesinti ve dinarın değerinin düşürülmesi gibi adımlar atıldı. Ancak atılan bu adımlardan ilk zarar gören vatandaşlar oldu.

Ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle geçen yıldan bu yana gösteriler düzenleniyor.