BM Sözücüsü'nden Neçirvan Barzani'nin mektubuna yanıt

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, Başkan Neçirvan Barzani’nin BM ve 15 üye ülkeye gönderdiği Kerkük mektuba yanıt vererek, BM’nin hem Kerkük meselesinde hem de Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine destek olabileceğini söyledi.

BM Sözücüsü'nden Neçirvan Barzani'nin mektubuna yanıt
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sözcüsü Stephane Dujarric, Başkan Neçirvan Barzani’nin BM ve 15 üye ülkeye gönderdiği mektubu değerlendirdi.
 
BM’nin Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin taleplerini karşılayabileceğini ifade eden Stephane Dujarric, “Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), ulusal ve iç uzlaşmayı sağlamak, çok yönlü bir siyasi diyaloğu ilerletmek, Irak hükümetine ve halkına tavsiye, destek ve yardım sağlamak için büyük siyasi bir kudrete sahiptir. Anayasa maddelerinin uygulanmasına ve iç sınırlarla ilgili uyuşmazlıkların çözümüne katkıda bulunabilir” dedi.
 
Neçirvan Barzani’nin mesajına ilişkin yorum yapan BM sözcüsü, BM Genel Sekreteri'nin Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe konusunda vardıkları nihai anlaşmaya ilk kez destek verdiğini hatırlatarak daha olumlu adımların atılması çağrısında bulundu.
 
Stephen Dujarric, şunları söyledi:
 
“2021 bütçesinin onaylanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Diğer uzun vadeli sorunlar üzerinde kalıcı bir anlaşmaya varmak için federal yetkililerin ve Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bu olumlu ilerlemeyi inşa etmesini umuyoruz. Irak'taki misyonumunuz ile tüm program ekibimizin Federal hükümet ile Kürdistan Hükümeti arasında yürütülen diyaloga katkı sunmak için hazır olduğu biliniyor”
 
Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan CIA'nın eski direktörü General David Petraeus da, Birleşmiş Milletler’in halihazırda görevde olan ekibinin başarılı işlere imza atacağını belirtti.
 
Petraeus, "Başbakan Mustafa Kazımi, Irak'taki büyük bir siyasi partiye bağlı olmadan başbakanlık görevini kazanmayı başardığı için gerçekten muazzam bir insan. İstihbarattan sorumlu olduğu sıralarda da hiçbir partiye bağlı değildi. Bağdat'ta böyle bir ekibin olması Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri uzun süredir zehirleyen bir dizi sorunun diyalog yoluyla çözülmesiyle sonuçlanabilir” dedi.
 
 
Rudaw