BM Suriye Temsilcisi'nden Türkiye ve DSG’ye çağrı

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Türkiye ve DSG'ye bir an önce gerilimi düşürme çağrısı yaptı. Pedersen, Suriye'deki askeri operasyonlara ilişkin endişelerini de dile getirdi.

BM Suriye Temsilcisi'nden Türkiye ve DSG’ye çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Türkiye, Suriyeli silahlı muhalifler ve Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) bir an önce gerilimi düşürmesi gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Pedersen, son aylarda Rojava ve Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile desteklediği muhalif gruplar ile DSG arasında yaşanan çatışmaların yavaş yavaş arttığını ve "şiddetin Türk topraklarına sıçradığını" ifade etti.

BM'nin yaptığı azami itidal ve gerilimi azaltma çağrısının Suriye'deki diğer bölgeleri de kapsadığını belirten Pedersen, gerginliği tırmandıran dinamiklerin "endişe verici ve tehlikeli" olduğu uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyini "bir aktörün düzenleyeceği geniş çaplı askeri operasyonların diğer alanlardaki olası zincirleme etkileri" konusunda uyaran BM temsilcisi, "Bir nevi yol ayrımında olduğumuzu hissediyorum. Görece sakin geçen üç yılın ardından büyük bir askeri operasyonun gerçekleştirilmesi düşüncesi, beni rahatsız ediyor. Bunun Suriyeli siviller ve daha geniş anlamda bölgenin güvenliği açısından ne anlama geleceğine dair endişelerim var. Sorunun siyasi yollarla çözümü için şu an hiçbir ciddi çaba olmamasının etkisiyle gerilimin artma ihtimali de beni aynı şekilde endişelendiriyor" dedi.

"Etkisiz hâle getirilen ancak henüz yenilmeyen terör örgütlerinin de yeni istikrarsızlıklardan hemen yararlanacağı" uyarısında bulunan Pedersen, "Suriye'nin daha fazla askeri faaliyete değil, daha fazla siyasi sürece odaklanılmaya ihtiyacı olduğunu" sözlerine ekledi.

DW’de yer alan habere göre BM temsilcisi ayrıca Suriye'deki tüm aktörlere, "itidalli olma, sükunetin sağlanması için çaba gösterme, ülke genelinde ateşkeş doğrultusunda adım atma ve terörle mücadelede uluslararası insani hukuk çerçevesinde yaklaşım gösterme" çağrısında bulundu.

ABD ve DSG'den açıklama

Mazlum Abdi, bugün Rûdaw muhabirinin de katıldığı bir video konferansta açıklamalarda bulundu. Abdi, Türkiye'nin Rojava sınırına askeri güç yığdığını söyledi.

Söz konusu güç takviyesi Türk resmi makamlarının DSG’nin denetimindeki bölgelere her an yeni bir operasyon başlatabileceklerini söylediği bir zamana denk geldi.

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, "Türk devleti Kobani, Minbiç ve civardaki bölgelere güçlerini yığmış durumda. Aynı zamanda Bab ile Minbic arasında da kuvvetlerini artırdı. Yine Azez ve Tel Rıfat’ta da güç biriktirmiş durumda. Biz Türkiye’nin buralara askeri güç yığmasını ciddiye alıyoruz ve ona göre tedbirlerimizi alıyoruz” diye konuştu.

DSG komutanı, ABD ve Rusya'nın Türkiye'nin kara harekatına karşı olduklarını yinelediklerini vurgulayarak, "Saldırıyı önlemek için daha güçlü bir duruşa sahip olmaları gerektiğini" söyledi.

Mazlum Abdi, bir operasyon olması halinde DSG'nin uluslararası toplumla birlikte "terörle mücadelede" elde ettiği tüm kazanımların yerle bir olacağını, en az bir milyon kişinin yerinden edileceğini ve IŞİD’lilerin kaldığı kampların büyük bir risk altına gireceğini bildirdi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder ise DSG ile gerçekleştirdikleri ortak devriyelerin sayısını azalttıklarını söyledi.

DSG devriye sayısını düşürünce ABD'nin de buna uyduğunu ifade eden Ryder, Amerikan askerlerinin bölgeden çekilmediğini, IŞİD tehdidine karşı Suriye'deki görevlerini sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.