BM Temsilcisi: Irak’a yönelik bombardımanlar sivil ölümlerine neden oluyor

Jeanine Hennis-Plasschaert “Irak'ın egemenliği hâlâ ihlal ediliyor, bombalama ve bombardımanlar daha fazla kafa karışıklığına, gerginliğe ve sivil ölümlerine neden oluyor” dedi.

BM Temsilcisi: Irak’a yönelik bombardımanlar sivil ölümlerine neden oluyor

BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Irak sınırlarına yönelik bombalamalara dikkat çeken Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, “Irak'ın egemenliği hâlâ ihlal ediliyor, bombalama ve bombardımanlar daha fazla kafa karışıklığına, gerginliğe ve sivil ölümlerine neden oluyor. Bir komşusu tehlikede olduğu zaman ülkelerin yerine getirmesi gereken bazı prosedürler var” ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Kürdistan Bölgesi siyasi partileri arasındaki anlaşmazlıklara da değinen Plasschaert, “Kürdistan Bölgesi'ndeki iktidar partileri arasındaki ayrılıklar ve bölünmeler maalesef devam ediyor. Mali, idari, güvenlik ve seçimle ilgili çeşitli konularda bazı tavizler verilmeli, bu konuda zaman kaybedilmemeli” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki görüşmenin biraz umut verici olduğunu ifade eden Plasschaert, durumun “hâlen karmaşık” olduğunu belirtti.

Erbil-Bağdat sorunlarına değinen Plasschaert, başta 2023 bütçesi olmak üzere, taraflar arasında varılan anlaşmaların somut sonuçlarının olması için taraflar arasında görüş alışverişinin devam etmesi gerektiğini aktardı.

Plasschaert, Irak’taki sorunların bir geçmişi olduğunu, hiçbir hükümetin bu sorunları tek başına çözemeyeceğini ve bu sorunların çözülmesi için zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Irak’ta kurulan yeni hükümete destek olduğunu dile getiren Plasschaert, “Hükümet, halkın taleplerine kulak vermelidir” dedi.

“Irak'ın gerçek bir ekonomik ve mali reforma ihtiyacı var” diyen Plasschaert “Irak’ta yeni hükümetin göreve başlamasından bu yana geçen üç ayda yolsuzluk, reform, hizmet ve işsizlikle mücadelede gerçek bir kararlılık gördük” şeklinde konuştu.

2023 bütçenin bir an önce onaylanması gerektiğine dikkat çeken Plasschaert, “Genel Bütçe Yasası’nın bir an önce çıkması gerekiyor, aksi takdirde durum daha da kötüleşecek” dedi.

Plasschaert, Irak Hükümeti’ne ekonomiyi çeşitlendirme çağrısında bulunarak Irak’ın “sadece petrol gelirlerine bel bağlamaması” gerektiğini söyledi.

Irak’ın Kerkük müzakerelerinin devam etmesi için çalışması gerektiğini belirten Plasschaert, Şengal Anlaşması’nın uygulanması gerektiğini ifade etti.

Irak’ın egemenliğinin ihlal edildiğini söyleyen Plasschaert, “Irak'ın egemenliği hâlâ ihlal ediliyor, bombalama ve bombardımanlar daha fazla kafa karışıklığına, gerginliğe ve sivil ölümlerine neden oluyor. Bir komşusu tehlikede olduğu zaman ülkelerin yerine getirmesi gereken bazı prosedürler var” dedi.