BM’den Irak’a: Ezidi kadınlar hakkındaki mevzuatı etkin bir şekilde uygulayın

Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite (CAT), IŞİD’den kurtarılan Ezidi Kürt kadın ve kızların korunup desteklenmesi konusunda çıkarılan yasanın etkin bir şekilde uygulanması için Irak hükumetine çağrıda bulundu.

BM’den Irak’a: Ezidi kadınlar hakkındaki mevzuatı etkin bir şekilde uygulayın

BM İşkenceye Karşı Komite (CAT), Cuma günkü son oturumunda, Küba, İzlanda, Irak, Kenya, Karadağ ve Uruguay hakkında incelediği raporlar hakkında bir açıklama yayımladı.

Raporun Irak kısmında, IŞİD’den kurtarılan Ezidi kadın ve kızların tazmin edilmesi, desteklenip korunması konusunda 2021'de Irak Parlamentosu’nda kabul edilen “Kurtulan Ezidi Kadınlar Yasası”nın memnuniyetle karşıladığı kaydedildi.

Raporda, Irak hükumetine, yeterli finansman tahsis ederek ve çatışmadan etkilenen Ezidi kadınların aktif katılımını sağlayarak bu yeni mevzuatı etkin bir şekilde uygulaması için çağrıda bulunuldu.

Ezidileri Kurtarma Ofisi verilerine göre, 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldıran IŞİD, 6 bin 417 Ezidi Kürdü kaçırdı, yüzlercesini kurşuna dizdi. Bu güne kadar çoğu kadın ve kız, 3 bin 548 kişi kurtarıldı.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, bu yıl Mart ayında, “Kurtulan Ezidi Kadınlar Yasası”nın 1!inci yılı münasebeti ile Ezidi kadınlarla bir araya gelmiş ve devletin IŞİD’den kurtarılan kadın ve kız çocuklarını korumak ve terörü önlemek için daha fazla yasaya ihtiyacı olduğunu söylemişti. /Rudaw