Çavuşoğlu: Mahmur Kampını bırakın biz temizleyelim

Türkiye’nin sık sık PKK üssü olduğu gerekçesiyle operasyon düzenleyeceğine dair beyanlar verdiği Mahmur Kampı hakkında yine çok somut açıklamalar geldi.

Çavuşoğlu: Mahmur Kampını bırakın biz temizleyelim

Dün gece canlı yayında konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mahmur Kampı’nı kast ederek, “Burası PKK'nın kuluçkası, temizlenmesi lazım" dedi.

Mahmur için Irak yönetimi ile görüşmelerinin devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, olası bir operasyonu Irak’ın tek başına da yapabileceğini ancak ülkenin kapasitesinin buna imkan vermediğini kaydederek “birlikte yapmayı arzu ederiz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mahmur Kampı hakkındaki bir soru üzerine Çavuşoğlu, “Mahmur Kampı’nın tam olarak bir Birleşmiş Milletler (BM) kampı olarak nitelendirilemeyeceğini, BM'nin buraya yapılacak insani yardımları koordine ettiğini” belirtti.

Çavuşoğlu, "Bu kamp artık bir mülteci kampı olmaktan çıkıp Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi teröristlerin eğitildiği, PKK'nın bir kuluçka kampına dönüşmüştür. Buna bir çare bulmak lazım" ifadelerini kullandı.

Buranın şu anda Irak merkezi yönetiminin sorumluluğunda olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Bunu çözecek olan, tabii, BM'nin de katkı sağlaması lazım, Irak yönetimidir. Burada sivillerle teröristleri ayırmak gerekiyor" diye konuştu.

“Siz yapamayacaksanız biz yapalım”

Çavuşoğlu, "Bu, BM'nin kontrol ettiği bir kamp değil. Ama biz hem BM nezdinde hem Irak nezdinde hem (Kürdistan) Bölgesel Yönetim nezdinde girişimlerimizi yoğunlaştırdık. Biz diyoruz ki, 'Bunu temizlemeniz lazım. Siz yapamayacaksanız biz yapalım.' Tıpkı dağlarda yaptığımız gibi" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, "Sonuçta burası bir terör kampı. Burası PKK'nın kuluçkası. Buranın temizlenmesi lazım. Biz siviller konusunda herkesten hassasız. Ama uluslararası toplum da buranın bir terör yuvası olduğunu açıkça görüyor. Görmeyenler görsün kabullensin, görenler açıkça söylesin başta ABD olmak üzere. Çünkü orada en iyi istihbarat yapılanması ABD'nin ve çok iyi biliyorlar. Buna bir çözüm bulmamız lazım” diye devam etti.

“Irak'ın kapasitesi varsa tek başına yapabilir”

Çavuşoğlu, Irak'ın çok ciddi sorunlar yaşamış bir ülke olduğunu belirterek, "Bu sebeplerden dolayı terör örgütleriyle mücadele konusunda tam istediğimiz kapasiteye gelmediğini biliyoruz. Biz de diyoruz ki, 'Ya iş birliği yapalım ya bırakın biz temizleyelim" diye konuştu.

Türkiye'nin Irak'ın istikrarı, güvenliği ve kalkınmasına önem verdiğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu belirten Çavuşoğlu, "Biz beraber yapmayı arzu ederiz. Ama Irak'ın kapasitesi varsa tek başına teröristleri Kandil Dağı'ndan da temizlemesi, Sincar Dağı’ndan da temizlemesi, Mahmur Kampı’ndan da temizlemesi bizim tercih ettiğimiz bir yöntem olur" dedi.

Çavuşoğlu ayrıca, “Türkiye'nin sivilleri tamamen ayırt ederek, hassas bir stratejiyle bu adımı atabilecek kapasitede olduğunu” söyledi.