Çavuşoğlu: ‘Yunanistan ihlallerden vazgeçmezse adaların egemenliği tartışılır’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan'ın silahlandırmama şartıyla verilen adaların statüsünü ihlal ettiğini belirterek, "Anlaşmalar ortada ama Yunanistan bunları ihlal ediyor. Yunanistan bu ihlalden vazgeçmezse adaların egemenliği tartışılır." dedi.

Çavuşoğlu: ‘Yunanistan ihlallerden vazgeçmezse adaların egemenliği tartışılır’
Foto:AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ile Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu ile Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Ankara’da gerçekleştirilen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında güvenlikle ilgili taslak bir anlaşma olduğunu, bu anlaşmayı da imzalamak istediklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında mükemmel siyasi ilişkiler olduğunu, her alanda ilişkileri geliştirme konusunda tam kararlılığın bulunduğunu sözlerine ekledi.

"Yunanistan adaları silahlandırıyor"

Yunanistanlı siyasetçilerin Türkiye'ye yönelik eleştirilerine ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Kuzey Makedonya'nın NATO ve AB üyeliğine yönelik çıkarttığı engelleri hatırlattı.

Kuzey Makedonya'nın bu müzakereler sonucunda adını değiştirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Mart ayında İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmede ilişkileri geliştirme teklifinde bulunduğunu kaydetti.

Bu görüşmeye rağmen Yunanistan'ın her platformda Türkiye karşıtlığı yaptığını belirten Çavuşoğlu, "Diğer taraftan da özelikle de Türkiye'nin ABD'den almak istediği F16'ları Türkiye'ye vermeyin diye lobi yapacaksın. Aslında bu NATO müttefikliğine de sığmayan bir hareket" diye konuştu.

“Eğer Yunanistan ihlalden vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır“

Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında zaman zaman görüş ayrılıkları bulunduğuna, ilişkilerde iniş ve çıkışlar olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Peki Yunanistan'ın agresif olmasının başka bir sebebi nedir? Yunanistan'ın 1923 Lozan ve 1947 Paris anlaşmalarında silahlandırmama koşuluyla kendisine verilen adaların statüsünü ihlal etmesi ve bizim de bu ihlali uluslararası hukuk çerçevesinde gündeme getirmemiz. Biz BM'ye 2 tane mektup yazdık. Bu adalar Yunanistan'a bu şartlarla verildi. Anlaşmalar ortada ama Yunanistan bunları ihlal ediyor ve adaları silahlandırıyor. Eğer Yunanistan bu ihlalden vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır. Bugün bir kere daha söylemek istiyorum. Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse, bu adaların egemenliği tartışılacaktır. Bu kadar açık, net. Anlaşmalara uyacaksın."

“Ağlamada çok başarılılar”

Yunanistan'ın karşılıklı iş insanlarının ekonomik ilişkileri geliştirmesi yönünde ifadelerin de yer aldığı 25 maddelik bir teklifle geldiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Biz başka ülkelerle de diplomatik ve siyasi ilişkilerimizde sorunlar yaşadık. Ama hiçbir zaman gidip de iş insanlarımıza 'Bizim ilişkilerimiz kötü, sen de ticaretini, yatırımını, oradaki projeni durdur’ demedik” değerlendirmesinde bulundu.

"En haksız durumda bile ne kadar haklı olduğunu anlatmada ve ağlamada çok başarılılar" diyen Çavuşoğlu, Yunan siyasetçilerin tavırlarındaki farklılıklara değinerek, "Bunlar siyasetçilere ve ülkelere yakışan tavırlar değil. Daha dikkatli, hukuk çerçevesinde ve belli bir anlayış içinde hareket etmek lazım. İnşallah Yunanistan da bu çizgiye gelir" dedi.