Çavuşoğlu'dan Fransa'nın YPG ve PKK ile işbirliği açıklaması

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Fransa'nın YPG ile yakın iş birliğini doğru bulmuyoruz. Fransa'nın YPG ile iş birliği içinde olması Fransa'ya yakışmaz" dedi.

Çavuşoğlu'dan Fransa'nın YPG ve PKK ile işbirliği açıklaması

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Fransa'nın YPG ile yakın iş birliğini doğru bulmuyoruz. Fransa'nın YPG ile iş birliği içinde olması Fransa'ya yakışmaz" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu ile Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye Dışişleri Bakanlığındaki ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

PKK üyeleriyle ilgili Fransa'nın aldığı tedbirleri takdirle karşıladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Fransa'da tutuklu PKK üyesi teröristler var. Yine bazı PKK üyelerinin ve PKK'ya destek veren şahısların mal varlığını dondurma konusunda da Fransa'nın attığı adımları takdirle karşıladığımızı söylemek isteriz" diye konuştu.

Fransa'nın PKK ile işbirliğine ilişkin de Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Fakat Fransa'nın PKK ile hiçbir farkı olmayan YPG ile yakın iş birliğini doğru bulmuyoruz ve bunun NATO'daki iş birliğimiz dahil birçok konuya yansıdığını görüyoruz. PKK eşittir YPG'dir. Dolayısıyla PKK'ya yönelik bu tedbirler alınırken diğer taraftan YPG ile yakın iş birliği içinde olması Fransa'ya yakışmaz. Suriye'nin geleceği için, sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü için tehlikelidir. Ayrıca bizim sınır güvenliğimiz ve ülkemizin ve milletimizin güvenliği için de hassas bir konudur.”

İdlib Muhtırasının tam olarak uygulanması konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, Şam yönetiminin siyasi değil askeri çözüme inandığını vurguladı.

Son zamanlarda yönetiminn İdlib'e yönelik saldırılarının arttığına dikkati çeken Çavuşoğlu, özellikle okullar ve hastanelerle sivillerin hedef alındığını belirterek, "Şu anda tam olarak ateşkes sağlandı demek mümkün değil ama bu konuda Rusya ile beraber ciddi, samimi gayretlerimizin olduğunu da söylemek isterim" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu bu sabah Türkiye'nin 10. gözlem noktasına yönelik saldırı olduğunu üç Türk askerinin bu saldırıdan hafif şekilde yaralandığını bildiren Çavuşoğlu, "Bunun biz kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Rusya ile de bu konuda görüşüyoruz. Eğer rejim buna yönelik saldırıları devam ettirirse, gereğini de yaparız. Bundan da hiç kimsenin tereddütü olmasın" dedi.

Ülkesinin Fransa ile tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşıyla ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, ekonomik ilişkiler bağlamında firmaların durumları hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "İkili ticaret hacmimizi 14 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarmak için gerekli çalışmaları sürdürme konusunda hemfikiriz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye-Fransa Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin (JETCO) de bir an önce toplanması ve iş konseyinin düzenlenmesinin bu amaca katkı sağlayacağını söyledi.

Popülist tutumu kesinlikle reddediyoruz

Çavuşoğlu, 1915 olaylarına ilişkin, "Fransa'nın benimsediği popülist ve siyasi tutumunu biz kesinlikle reddediyoruz. Bu tür tutumların ilişkilerimize bir fayda sağlamayacağı ortadadır" şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, 24 Nisan'ı anma günü kabul etmenin Fransa Anayasa Konseyi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği kararlarla çeliştiğine dikkati çekerek, "Eğer Ermenistan kendine güveniyorsa ortak çalışma grubu kurma önerimizi kabul etsinler. İçinde Fransa olsun, Rusya olsun, ABD olsun. Ermenistan kimi istiyorsa olsun. Arşivleri açalım. Ama bu bilimsel çalışmaları reddederek popülizm içerikli kararları da biz reddediyoruz" yorumunda bulundu.