‘Çavuşoğlu’nun açıklamaları Suriye muhalefetini şok etti’

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun DSG’ye karşı operasyon yapması halinde “Suriye rejimini destekleyecekleri” şeklindeki açıklamaları, Suriye muhalefetinde şaşkınlık ve endişeye yol açtı. ENKS’li Goman Hüseyin, muhalefetin “Türkiye’nin çıkarları dışında hareket edemeyeceğine” dikkat çekti.

‘Çavuşoğlu’nun açıklamaları Suriye muhalefetini şok etti’

Tahran'da 19 Temmuz’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında düzenlenen üçlü zirvenin ardından Suriye ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın farklı bir boyut kazandığı öne sürülüyor.

Bazı kaynaklar, zirvedeki görüşmelerde Ankara ve Tahran’ın, “Rojava ve Suriye’nin kuzeyine yeni bir askeri harekât yapılmaması karşılığında İran’ın Türkiye'nin çıkarlarını Suriye rejimine kabul ettireceği konusunda anlaştığını” iddia ediyor.

Çavuşoğlu’nun sözleri

Konu hakkında geçtiğimiz günlerde bir haber kanalına konuk olan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG’nin omurgasını oluşturduğu DSG’yi kastederek, “bölgeden çıkarılmaları” konusunda İran'la görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Bu konuda rejimin (Şam yönetimi) yapacağı çalışmaya da biz her türlü siyasi desteği veririz. Rejimin de kendi topraklarında bir terör örgütünü temizlemesi en doğal hakkıdır. Ama rejimin ılımlı muhalefeti de terörist gibi görmesi de doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynaklar, Suriye krizinden bu yana ilk defa üst düzey bir Türk yetkilinin “Suriye hükumetine siyasi destekten” bahsettiğine dikkat çekerek, Çavuşoğlu’nun bu açıklamalarının Suriye muhalefetini destekleyen herkesi hayal kırıklığına uğrattığını belirtiyor.

"ABD’nin tavrı önemli"

Rûdaw Radyo’da yayınlanan “Çavê Sêyem” (Üçüncü Göz) programına katılan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) bileşenlerinden Kürt Demokrat Partisi (El Parti) Politbüro üyesi Goman Hüseyin, Çavuşoğlu’nun açıklamaların Suriye muhalefetini "şok ettiğini’ söyledi.

Hüseyin, “Suriye muhalefeti bugün Türkiye’nin siyaseti ve çıkarları dışında hiçbir adım atamıyor. Ancak burada önemli olan biz Kürtlerin kendimizi nasıl koruyacağıdır. Sanırım bu da Kürtlerin kendi aralarındaki birliği ile olur. Burada iş PYD’ye düşüyor, çünkü bölgede hakim olan onlardı” dedi.

Rojavalı bazı siyasetçiler, Suriye konusunda esas belirleyici olanın Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin seyri değil, ABD’in tutumu olduğunu belirtiyor.

Aynı programa katılan Demokratik Suriye Meclisi bileşenlerinden Wifaq Partisi lideri Dr. Sabri Yusuf, “IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun varlığı Rojava Özerk Yönetimi üzerindeki yükü hafifletir. Belirleyici olan Türkiye ile Suriye rejimi arasındaki ilişki değil, ABD’nin tutumudur” diye konuştu.

Türkiye’nin olası bir operasyonundan önce yapılan bu açıklamaya tepki gösteren Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları, Efrin’de küçük çaplı bir protesto düzenledi. /Rûdaw