Cemil Bayık’tan Kürdistan petrolüne ilişkin yeni açıklama

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, daha önce yaptığı açıklamanın aksine, “PKK Avrupa'ya gaz ve petrolün gitmesini engelliyor propagandası yapıyorlar. PKK hiçbir zaman engel çıkarmadı, böyle bir siyaseti de yok” ifadelerini kullandı.

Cemil Bayık’tan Kürdistan petrolüne ilişkin yeni açıklama

Stêrk Tv’ye konuşan PKK’nin kurucularından Cemil Bayık, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

NATO, ABD, İngiltere ve Almanya’nın desteği olmadan Türkiye’nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi topraklarında operasyon gerçekleştiremeyeceğini dile getiren Bayık, “Kürt ve Kürdistan adına ortada hiçbir şey bırakmak istemiyor. Tabii ki Kürt halkı da bunu kabul etmeyerek karşı çıkıyor” dedi.

“HDP ne iktidarın yanında yer alıyor ne de muhalefetin yanında” diyen Bayık, “Muhalefetin yürüttüğü siyaset iktidara hizmet ediyor, Kürt soykırımına hizmet ediyor. Ama HDP üçüncü yol siyaseti izliyor. HDP, AKP-MHP'nin dayattığı siyaseti kabul etmediği için bu kadar baskıya uğruyor. HDP olmazsa, gerilla savaşmazsa iktidarlarını sürdürecekler. Demokrasi ve özgürlük adına her şeyi ortadan kaldıracaklar” ifadelerini kullandı.

“Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna kaybetti”

Rusya’nın Ukraynaya askeri müdahalesi hakkında da konuşan Cemil Bayık, şu sözleri sarfetti:

“Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna kaybetti. Büyük bir zarar gördü. Rusya da hedeflerine ulaşamadı. Savaş hala sürüyor, sürecektir de. Bu durum kapitalist modernite sistemini zorluyor. Bu yüzden Türkiye'ye mecbur kalıyorlar. Türkiye de bundan faydalanmak istiyor. Hem Ukrayna ile, hem Rusya ile ilişkilerini sürdürüyor hem de esas olarak NATO ile ilişkisini devam ettiriyor. Çünkü bir kez daha bu siyasetle amaçlarına ulaşabileceğini gördü. Türkiye yolu ile Ortadoğu'dan gaz ve petrolü Avrupa'ya çekmek istiyorlar. Türkiye de bunu gördü ve PKK'yi tasfiye etmek için bu güçlerden destek almak istiyor. Yani burada karşılıklı çıkarları olduğunu görüyorlar.”

“PKK hiçbir zaman petrolden dolayı engel çıkarmadı”

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Stêrk Tv’ye verdiği 1 Mayıs 2022 tarihli röportajda, “Rusya ve Ukrayna savaşı yüzünden Rusya’dan Avrupa’ya giden doğal gazı kesmek, Avrupa’ya gazı Ortadoğu’dan götürmek istiyorlar. Bu doğal gaz hattı da Kürdistan’dan geçiyor. Hedefleri bu güzergahı kendi amaçları/çıkarları doğrultusunda kontrolleri altına almak, bundan dolayı da PKK’yi ortadan kaldırmak ve Kürt halkını tepkisiz hale getirmek istiyorlar. Böylelikle doğal gazı rahatça Avrupa’ya taşıyacaklarını düşünüyorlar. Fakat yanlış hesap yapıyorlar. PKK ve Kürt halkına düşmanlık yapanlar doğru hesap yapamaz, bunlar boş hesaptır” demişti.

Bu defaki konuşmasında Avrupa ile NATO’nun Türkiye’ye ve Kürdistan Bölgesi’ne “Ortadoğu gaz ve petrolünü kendi bölgeleri üzerinden Avrupa'ya ulaştırmak için görev verdiğini” savunan Bayık, “Avrupa tamamen çıkarlarını esas alıyor. Onlarda ahlak yok, vicdan yok, insan hakları, demokrasi, özgürlük; bunların hiçbiri yok. Avrupa tamamen maddi çıkarlarını esas alıyor. Avrupa'ya petrol gelsin diye her anlamda Türk devletine göz yumuyorlar” ifadelerini kullandı.

Bayık, “Şimdi de PKK Avrupa'ya gaz ve petrolün gitmesini engelliyor, bu engeli ortadan kaldırmak için PKK'nin üzerine gidiyoruz propagandası yapıyorlar. Bu şekilde herkesi kandırmak istiyorlar. PKK hiçbir zaman gaz ve petrolden dolayı bir engel çıkarmamıştır. PKK'nin böyle bir siyaseti de yok. PKK'ye, Kürt halkına karşı yürüttükleri tasfiye ve soykırım savaşını gizlemek için bu bahaneyi ortaya atıyorlar” diye ekledi.

“NATO üyelerini uyarıyorum”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO'ya üyeliği ve Türkiye’nin buna karşı tavrı hakkında bir soruya yanıt veren Bayık, “NATO'nun kanunlarına göre üye her ülkenin onayı gerekiyor. Bir ülke hayır derse kabul edilmez. Sadece Türkiye kabul etmiyor, şantaj yapıyor. PKK ve Kürtler üzerinden şantaj yapıyor. Talepleri Finlandiya ve İsveç'in PKK'ye karşı durması, PKK'nin tasfiyesinde kendilerine yardım etmesi ve Kürt halkına karşı yürütülen soykırım siyasetine destek vermeleri. Eğer böyle olursa onaylarım yoksa onaylamam diyor” ifadelerini kullandı.

Bayık, “Bazı NATO üyeleri hemen kabul edelim, Türk devletinin isteğini yerine getirelim diyor. Bu çok tehlikeli. Onları uyarıyorum, Kürtlere ve PKK'ye düşmanlık yapmasınlar. Türk devletine yardım etmesinler. Türk devletinin şantajına boyun eğmesinler, Türk devletinin taleplerini kabul etmesinler. Eğer kabul ederlerse büyük zarar görürler” şeklinde konuştu.

Bayık, şöyle devam etti:

“İsveç ve Finlandiya'nın bazı demokratik yanları var. Türk devleti onları da ortadan kaldırmak istiyor. Amaçlarından biri de budur. Çünkü Olof Palme meselesi de var. Olof Palme cinayetinden sonra PKK'yi terör listesine aldılar. Ama daha sonra Olof Palme'yi başkalarının öldürdüğü ortaya çıktı. PKK'nin hiç alakası yok, MİT'in parmağı var bu cinayette. Bunlar ortaya çıktı. Bunca yıl PKK'ye ve Kürtlere karşı büyük bir haksızlık yapıldı. İsveç'in bu kararını düzeltmesi ve Kürtlerden özür dilemesi lazım.”  

“Hatay gibi ilhak etmek istiyor”

Türkiye’nin Rojava’ya dönük olası bir operasyonu hakkında da konuşan Cemil Bayık, “Türk devleti Hatay'ı ilhak ettiği gibi diğer yerleri de aynı şekilde ilhak etmek istiyor. Hatay'a önce Türkleri yerleştirdi, sonra oradaki Araplarla çalıştı ve ardından referandum yapacağız dedi. Sözde referandumla Hatay'ı Türkiye'ye kattılar, ilhak ettiler. Şimdi de Efrîn, Bab, Cerablus, Serêkaniyê, Girê Spî'yi Hatay gibi ilhak etmek istiyorlar. Urfa, Antep'teki sistemlerini orada da oturtmuşlar. Süleyman Soylu da Antep'e, Urfa'ya gittiğinde işgal ettiği Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına da gidiyor” dedi.