CENTCOM Komutanı: Fırat’ın batısında kansız bir gelecek olmayacak

CENTCOM Komutanı: Fırat’ın batısında kansız bir gelecek olmayacak

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Kenneth F. McKenzie, Rojava’da Fırat’ın batısında kalan bölgeyle ilgili çok endişeli olduklarını belirterek, “Çok sayıda engelle karşılaşabiliyoruz ancak şunu aklımızda bulundurmamız gerekiyor. Kansız bir gelecek olmayacak. Bölgede her zaman belirli bir düzeyde direniş olacak” dedi.

Geçtiğimiz geçen hafta Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile görüştüğünü doğruladı ve Abdi’ye DAİŞ’le mücadele kapsamında ortaklığı sürdüreceklerinin mesajını verdiğini söyledi.

General McKenzie, “Fırat Nehri Vadisi’nin doğusunu ziyaret ederken General Mazlum’la görüşme fırsatım oldu. Oradaki askerlerimizi de ziyaret ettim. General Mazlum’a kendileriyle ortaklığımızın devam ettiği mesajını verdim. Özellikle Fırat Nehri Vadisi boyunca DAİŞ’e karşı yapılması gerekenler var” dedi.

Mazlum Abdi ile görüşmesinde Rojava’da bulunan kamplar ve cezaevlerindeki nüfusun da gündeme geldiğini belirten CENTCOM Komutanı, “Bu cezaevlerini ve kampları doğrudan biz yönetmiyoruz. Ancak hem güvenlik açısından hem de insani açıdan endişeliyiz. O nedenle DSG’ye, özellikle yerlerinden edilmiş halkla ilgili elimizden gelen desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Bu kamplarda yaşayanlarla ilgili özellikle kaygılı olduğunu ifade eden CENTCOM Komutanı, şu aşamada kamplarda coronavirüs salgınının görülmediğini ancak buradaki grupların özellikle riske daha açık olduğunu, olası bir enfeksiyonun yayılmasının etkileri konusunda endişeli olduklarını belirtti. Bu konunun Mazlum Abdi ile görüşmesinde gündeme geldiğini söyledi, “Çok iyi bir temas oldu” dedi.

“DAİŞ BÖLGEYE ÖZGÜ BİR SORUN OLARAK KALACAK”

Suriye’de DAİŞ’le mücadelenin genel durumunu da değerlendiren CENTCOM Komutanı, örgütün uzun vadede geleceğinin, gelişmesini engelleyebilecek yerel güvenlik kurumları oluşturulmasına bağlı olacağını söyledi.

Bölgede her zaman düşük düzeyde de olsa bir DAİŞ sorunu olacağını belirten General McKenzie, “Bunun bölgesel kalacağını düşünüyorum. Ortadan tamamen kaybolacağı kanısında değilim. DSG ortaklarımızla birlikte kontrol edebildiğimiz bölgelerde, yerel güvenlik oluşumlarının devreye girmesini, müdahalenin yerel düzeyde olmasını ve dış desteğe ihtiyaç duyulmamasını sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

CENTCOM Komutanı, bölgede yerel bir kolluk kuvveti benzeri birimin kurulmasının amaçlandığını, Fırat’ın doğusunda bu kapsamda eğitim vermek amacıyla DSG ile birlikte çalıştıklarını söyledi; “Süreç devam ediyor. Bu konuda iyimserim” dedi.

“FIRAT’IN BATISINDAKİ DURUMDAN KAYGILIYIZ”

McKenzie, Fırat Nehri’nin batısında Rusya ve Suriye’nin denetiminde bulunan bölgelerden endişe duyduğunu, buralarda istikrarın sağlanması adına bir anlayışın olmadığını belirtti. McKenzie, bölgede varlık gösteren güçlerin, askeri olarak temizlenen bir yerin nasıl yönetileceği konusunda bir fikirlerinin olmadığını; DAİŞ’in ortaya çıkmasına yol açan koşulların hala bu bölgede geçerli olduğuna dikkat çekti.

CENTCOM Komutanı, “Bu konuda endişeliyim ancak yapabileceğimiz çok fazla bir şey de yok. Çünkü orada askerimiz yok. DSG de orada faaliyet göstermiyor. Biz de kontrol edebildiğimiz bölgelere odaklanmaya gayret ediyoruz. Çok sayıda engelle karşılaşabiliyoruz ancak şunu aklımızda bulundurmamız gerekiyor. Kansız bir gelecek olmayacak. Bölgede her zaman belirli bir düzeyde direniş olacak” şeklinde konuştu. (Kaynak: VOA)