CENTCOM Komutanı: İran’ın elinde 3 binden fazla balistik füze var

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, İran’ın nükleer programının yanı sıra balistik füze kabiliyetinin de önemli bir kaygı nedeni olduğunu ifade ederek, Tahran’ın elinde aralarında Tel Aviv’e ulaşabilecek menzile sahip 3 binden fazla balistik füze olduğunu söyledi.

CENTCOM Komutanı: İran’ın elinde 3 binden fazla balistik füze var

McKenzie, ABD’nin Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Komutanı Orgeneral Stephen Townsend ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde soruları yanıtladı.

İki ABD’li komutan görevleri sona ermeden hemen önce görev yaptıkları Orta Doğu ve Afrika’daki güvenlik durumunu değerlendirdi.

CENTCOM Komutanı McKenzie, İran’ın şu anda ABD için hiç olmadığı kadar tehdit teşkil ettiği uyarısında bulundu.

İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemenin ABD için kritik bir dış politika başlığı olduğunu belirten Orgeneral McKenzie, askeri noktada ise İran’a yönelik kaygısını şu ifadelerle dile getirdi:

“Askeri seviyede benim öncelikli kaygım onların nükleer silah programıdır. Ama aynı zamanda onların balistik füze kabiliyetlerinde kaydettikleri büyüme ve füze güçlerinin isabet kapasitesi ile insansız hava araçları programı, uzun menzilli drone ve seyir füzeleridir. Farklı tiplerde 3 binden fazla balistik füzeleri var. Size menzillerine ilişkin fikir vermesi açısından söylüyorum, bunlardan bazıları Tel Aviv’e ulaşabilecek menzilde. Henüz Avrupa’ya ulaşacak menzile ulaşamadılar ama son 5 ile 7 yıl arasında balistik füze programlarına çok yatırım yaptılar. Füzelerinin menzilleri arttı ve isabet kapasitesi gelişti. Ocakta (Irak'taki) El Esed üssüne düzenledikleri saldırılarda füzeleri hedefin 10 metre kadar yakınına düştü."