CENTCOM Komutanı McKenzie'den İran'a: Provokasyondan kaçının

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, Tahran’ı, Washington’un nükleer anlaşmayı kurtarma çabalarını yoğunlaştırdığı bir zamanda herhangi bir provokasyonda bulunmaktan kaçınmaya çağırdı.

CENTCOM Komutanı McKenzie'den İran'a: Provokasyondan kaçının
CENTCOM Komutanı, Umman Sultanlığı’na gerçekleştirdiği ziyaret sırasında AFP’ye verdiği demeçte, “Sanıyorum ki bu herkesin dikkatli ve tedbirli olup ne olacağını gözlemesi gereken bir zaman. Ancak buna rağmen her türlü olasılığa hazırlıklı olacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
Geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Joe Biden, Avrupalı ​​güçler ve İran yönetimi ile 2015'te imzalanan ve Donald Trump'ın çekilmesinden sonra çöküşün eşiğine gelen İran nükleer programı konusundaki anlaşmayı yeniden canlandırma girişimlerini artırdı.
 
Dün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, İran’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, İran ile yapılan görüşmelerde geçici bir çözüm üzerinde uzlaşıldığını ve nükleer tesislerde sınırlı olarak denetimlere üç ay daha devam edilebileceğini söyledi. Grossi, İran’ın 23 Şubat’tan sonra Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ek protokollerini uygulamayı sonlandıracağını hatırlattı.
 
ABD’li general, güveni yeniden inşa etmek amacıyla İran’ı ‘kusurlu faaliyetler’ gerçekleştirmemeye çağırdı. McKenzie, “Sorumlu bir üye ve bölgede istikrar sağlayıcı bir faktör olarak tanınmak istediklerini düşünüyorum” dedi.