CFWIJ: Jina Emini'nin haberini yapan gazeteci tutuklandı

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), hastaneye kaldırıldığını duyuran İranlı gazeteci Nilufar Hamidi’nin tutuklandığını duyurdu.

CFWIJ: Jina Emini'nin haberini yapan gazeteci tutuklandı

CFWIJ’in Twitter hesabından yapılan açıklamada gazeteci Nilufar Hamidi’nin evinin İran polisi tarafından basıldığı ve gazetecinin tutuklandığı belirtildi.

CFWIJ, ahlak polisi tarafından darp edilmesi ardından yaşamını yitiren Jina Mehsa Emini’nin hastaneye kaldırıldığını gazeteci Hamidi’nin duyurduğu bilgisini de yer verildi. CFWIJ, Hamidi’nin bu hafta tutuklanan ikinci gazeteci olduğunu kaydetti.

CFWIJ’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“İran polis, gazeteci Nilüfar Hamidi'nin evini tutuklayarak bastı. Hastaneye yatışı ilk bildiren Nilufar oldu. Nilüfar, bu hafta tutuklanan ikinci gazeteci oldu. #CFWIJ gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyor. #FreeNilufar”

Ne olmuştu?

Jina Mehsa Emini, Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girmiş  ve ardından 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti.

İran ve Rojhılat’ta Jina Emini için gösteriler sürerken en az 15 kişinin hayatını kaybettiği, 700 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Gösteriler, İran ve Rojhılat’ın birçok il, ilçe ve kasabasına yayıldı.

Şu ana kadar Tahran, Urmiye, Sine, Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Bender Abbas, Abadan, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Kazvin, Zincan, İlam, Mazenderan Hemedan başta olmak üzere birçok şehirde gösteriler düzenlendi.

En az 600 Kürt gösterici gözaltında

Öte yandan Hengaw, şu anda kadar son 5 günde en az 600 Kürt göstericinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını belirterek, 100 kişinin ismini doğruladıklarını duyurdu.