CHP: “İnfaz Yasasında Yandaşa Tahliye Vatandaşa Demir Parmaklık”

CHP: “İnfaz Yasasında Yandaşa Tahliye Vatandaşa Demir Parmaklık”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu infaz yasasıyla yandaşa tahliye vatandaşa demir parmaklıklara devam sonucu doğacak. Bununla hiçbir gazeteci tahliye edilemeyecek, hiçbir siyasetçi çıkmayacak ama gaspçı çeteler çıkacak, mafya babası çıkacak, hırsızlar çıkacak, rüşvet alan çıkacak. Temiz toplum isteyenler ise içeride kalmaya devam edecek. Bunun eşitsiz, adaletsiz bir infaz düzenlemesi ortada” dedi.

Özel, VOA Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, TBMM Genel Kurulu’nda “af kanunu” niteliğindeki infaz yasası teklifi görüşülmekte olmasına rağmen Anayasa’daki beşte üç çoğunluk yani 360 milletvekili katılımı şartına uygun şekilde oylama yapılmadığını vurguladı. Oysa Anayasa Mahkemesi’nin af nitelikli tüm düzenlemelerde aslında TBMM’de uzlaşma sağlanması, muhalefetten destek alınması için geçmişte beşte üç çoğunluk şartını istediğini belirten Özel, ancak şimdi “af” olmasına rağmen “hayır af değil infaz düzenlemesi” denilerek uzlaşma aranmadığını savundu.

Özel, TBMM Genel Kurulu’nda gündemindeki infaz yasa teklifinde AKP ve MHP’nin en makul önergeleri dahi muhalefet verdiği için reddettiğini ve teklifteki 21’nci maddeye değin 61 önergeyi muhalefet verdiği için AKP-MHP’nin reddettiğini söyledi.

İnfaz yasasında eşitliği sağlayıcı ve Corona virüsü salgınına gerçek anlamda önlem alacak şekilde bir düzenleme yapılmadığını kaydeden Özel, kadın örgütlerince de itiraz edildiği üzere cinsel istismar veya kadına şiddet suçunu işleyenlere de açık cezaevi gibi ceza indirimi niteliğinde bir düzenlemeye ise yer verildiğini anlattı.

“Ülkedeki kibir virüsü Corona’dan bile beter”

Özel, Türkiye’de Corona virüsü salgınıyla ilgili “tek adam rejimi” nedeniyle Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek başına “şahsi bilim kurulu” gibi karar verdiğini söyledi. Özel, dolayısıyla 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta hafta sonunda 48 saatliğine uygulanacak sokağa çıkma yasağında da bu şekilde son dakikada tek kişilik kararla uygulamaya geçildiğini ifade etti.

Özel, “Corona meselesi ancak her yerde bittiğinde dünyada küresel bir rahatlama olacak. Buna rağmen kutuplaşmadan beslendiği için şahıs, belediyelerce yapılan yardımlaşma, dayanışma girişimlerini de engelliyor. Üstelik 20 yıllık geçmişi olan aşevi yardım hesaplarına bile bu dönemde dondurma işlemi uygulanıyor. Bunlar hiçbir şekilde kabul edilebilir değil. Bu kibir, bu hırs kime? Ama şöyle düşünüyor ki aman CHP’nin bu süreçte yönetebilir olduğu gözükmemeli. Yoksa yarın ülkeyi de CHP yönetsin diyebilirler. Ülkede aç varsa, ihtiyaç sahibi varsa da önemli değil. Maalesef ülkede kibir virüsü var. Bu kibir virüsü Saray’da üretildi ve bütün ülkeye yayılıyor, Corona virüsünden bile beter. CHP mesela bugün İstanbul’da motor kuryeleriyle ekmek dağıtacaktı ve bugün bu bile engellendi. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi üç büyükşehirde CHP’li belediye başkanları biz ekmek getiririz dediler, ama iktidar olmaz dedi. Artık bunun üzerine biz ne muhalefet yapalım? Hep şahsı biliyor” diye konuştu.

Özel, yasağa iki saat kala duyuru yapılmasını da eleştirerek, öncesinde erken duyuru ve düzenlemeler yapılmamasına tepki gösterdi.