CHP'de ittifak endişesi: "3'üncü ittifak da olur, yeter ki artık oy olmasın"

CHP'de ittifak endişesi: "3'üncü ittifak da olur, yeter ki artık oy olmasın"

Duvar'da yer alan haberde muhalefet içerisindeki gelişmeler ele alındı. Davutoğlu ve Babacan'ın kuracağı partilerin ittifakları yeniden şekillendirmesi beklenirken CHP'nin endişesi "Yeter ki 'artık oy' kalmasın"... Partilerine yönelik yeni kumpaslar olabileceğini belirten bir CHP yöneticisi 'söylentiye yol açar' gerekçesiyle 2 yıldır dışarıda kimseyle yemek yemediğini söyledi... Ali Babacan'ın Ahmet Davutoğlu'yla ilgili sözleri Davutoğlu'nun ekibini rahatsız etti...

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi siyasette ittifakları zorunlu hale getirdi. 24 Haziran seçimlerinde oluşan Cumhur ve Millet İttifakı bu birlikteliği yerel seçimde de sürdürdü. Ancak siyaset sahnesi yeni partilerle birlikte hareketlenecek. Eski başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakan Ali Babacan’ın kuracağı partilerin muhalefet cephesindeki ittifakları da yeniden şekillendireceği konuşuluyor. Kulislerde, Babacan ve Davutoğlu için “Millet İttifakı’na yeni ortak geliyor” diyen de, “Babacan oluşumu, Saadet Partisi, İYİ Parti üçüncü bir ittifak olur” görüşünü savunan da var. İttifaklar için formülasyon çok ama, son iki seçimde muhalefet cephesinde kurulan ittifakın öncülüğünü yapan CHP’nin tek bir endişesi var. “Muhalefet cephesinde 2 ittifak da 3 ittifak da olur, hatta tek başına barajı geçebilecek partiler seçime tek başına da girebilir. Yeter ki ‘artık oy’ kalmasın. Her parti gücü ölçüsünde Meclis’te temsil edilebilsin” deniliyor.

CHP'de Operasyon Önlemi

“Cumhurbaşkanlığına giden CHP’li” iddiasını “Saray kumpası” olarak gören CHP yönetimi tetikte. Partide birçok yönetici CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bir televizyon programında söylediği, “CHP’yi karıştırmak için bir ekip oluşturuldu” düşüncesine sahip. Siyaset mühendisliği yapmak üzere görevlendirildiği iddia edilen ekibin kongre sürecine giren CHP’yi kavga ortamına itmek için yeni konular gündeme getirebileceği konuşuluyor. Sadece CHP de değil. Millet İttifakı’nı parçalamak için İYİ Parti’yi de karıştıracak kimi operasyonların şaşırtıcı olmayacağı konuşuluyor. Bir CHP’li yönetici, “İttifakın en büyük oyuncusu CHP. Saray’da her hafta anket yaptırılıyor, tablo kötü görünüyor. Diğer yandan oyuna girecek yeni oyuncular da iktidar cephesini geriletecek. Sürekli eksiliyorlar. Savaş çıkardı olmadı. Şimdi yeni projeler ortaya koyacak. Bizi, belki de İYİ Parti’yi karıştırmaya çalışacaklar” diyor. Kumpasların yeni olmadığını söyleyen yönetici bu durumu bilerek yaşadıklarını belirtiyor. Öyle ki, “yanlış yorumlanır, bir söylentiye yol açar” diyerek 2 yıldır dışarıda kimseyle yemek yemediğini söyleyen CHP yöneticisi bile var. “Her an her şey olabilir. Akla hayale gelmeyecek birçok şeyle karşı karşıya kalabiliriz” yorumları yapılan CHP’de bir yönetici, 96 yıllık köklü bir parti olarak her türlü önlemi alacaklarını ama tüm partililerin de hareketlerine bu süreçte çok dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

Babacan-Davutoğlu Rekabeti Erken Başladı

AK Parti’den kopan eski başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski bakan Ali Babacan 2019 yılı bitmeden parti tabelalarını asmak için çalışmalarını sürdürüyor. Birçok eleştiride ortaklaşan iki ismin neden ayrı parti kurdukları merak konusu. Davutoğlu bu yöndeki sorulara, “Biz istedik, çaba da harcadık ama olmadı” diyerek yanıt verdi ve Babacan ekibini işaret etti. Babacan ise bu soruya ilk kez katıldığı bir televizyon programında cevap verdi. Babacan, Davutoğlu’nun birlikte yürüme teklifinde bulunduğunu ama yöntem ve üslup farkları olduğunu belirterek birleşmenin zor olduğunu ve gerçekçi görmediğini söyledi. Ancak Babacan’ın bu soruya yanıt verirken kullandığı, “Ben Dışişleri Bakanı olduğumda danışmandı. Benim heyetimde birlikte programlar yaptık, heyetleri beraber ağırladık. Defalarca benim uçağımda seyahat etti” sözleri Davutoğlu ekibini rahatsız etti. Davutoğlu ve yakın çalışma ekibinin Babacan’ın Davutoğlu’nu ikincil gösteren bu üsluba kırıldığı öğrenildi. Kulislerde, “Davutoğlu, Babacan rekabeti erken başladı” yorumları yapıldı.