Çin ile Hindistan sorunu barışçıl yollarla çözmek için anlaştı

Çin ile Hindistan sorunu barışçıl yollarla çözmek için anlaştı

Çin, Hindistan ile sınır bölgesinde onlarca askerin hayatını kaybettiği çatışmanın ardından sorunu barışçıl yollarla çözmek için anlaştığını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, “Her iki ülke, sorunu diyalog ve istişare yoluyla çözmeyi kabul etti. Her iki ülke de durumu sakinleştirmek ve sınırdaki huzur ve sükuneti korumak için çaba harcıyor.” ifadelerini kullandı.

- Reklam -

Yaşanan gerginliğin sorumlusunun Çin olmadığını, Hint askerlerin provokasyonu sonucu meydana geldiğini iddia eden Çinli Sözcü, sınırdaki durumun şu anda ‘sakin ve kontrol altında’ olduğunu sözlerine ekledi.

Ayrıca Zhao Lijian, “Hindistan tarafından bir kez daha önceki mutabakata göre hareket etmesini, ön cephedeki birliklerinin çizgiyi geçmemesini, provokasyon yapmamasını ve durumu zorlaştıracak tek taraflı eylemler yapmamasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çini kayıplarına ilişkin bilgi vermedi

Hindistan ordusundan yapılan açıklamada, iki ülke sınırındaki tartışmalı Galwan Vadisi’nde pazartesi gecesi meydana gelen çatışmada, aralarında bir albayın da olduğu en az 20 Hint askerinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Çin tarafı ise kayıplara ilişkin herhangi bir detay vermedi. Ancak resmi olarak teyit edilmese de bölge medyası çatışma sırasında 43 Çin askerinin yaşamını yitirdiğini ve iki taraftan çok sayıda askerin yaralandığını aktardı.

İki ülke arasında son 45 yılda meydana gelen en kanlı çatışmanın ardından taraflar, gerilimin diyalog yoluyla çözülmesi için çaba harcadıklarını bildirmişti.

Dünyanın en kalabalık nüfuslarına sahip iki ülke arasında kuruldukları günden bu yana sık sık sınır çatışmaları yaşanıyor.

Ancak nükleer güce sahip iki ülke ilk defa çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği bir çatışmaya sahne oldu.

Çin’le Hindistan 1962 yılında karşı karşıya gelmiş ve 31 gün süren savaşın ardından sınır ihtilafları çözümsüz şekilde kalmıştı.

euronews