Çin teknoloji devi temsilcisi: Kürdistan’a 5G teknolojisini getirmeye hazırız

Başkent Erbil’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen HITEX 2022 Teknoloji Fuarı dün başladı. 30 Hazirana kadar sürecek olan Fuar Rwanga ve Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

Çin teknoloji devi temsilcisi: Kürdistan’a 5G teknolojisini getirmeye hazırız

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen en büyük teknoloji ve bilişim fuarı olan 3. Hewler Bilgi Teknolojileri Fuarı (HITEX) dün kapılarını açtı.

Teknoloji firmaları tarafından geliştirilen başta bilgisayar ve akıllı ev sistemleri olmak üzere birçok ürününün sergilendiği fuara 30 ülkeden 150 firma katılıyor.

Fuara, “Herşeyi birbirine bağlıyoruz” şiarıyla katılan Çin teknoloji devi Huawei de Kürdistan Bölgesi hükumeti ile büyük bir anlaşma imzalamayı plnalıyor.

Rûdaw’a konuşan Huawei Irak Temsilciliği Müdür Yardımcısı Rıfat Al-Hafeci, “Kürdistan Bölgesi hükumeti ile, özellikle İletişim ve Ulaştırma Bakanlığı ile bir dizi görüşmemiz oldu. 5G teknolojisini buraya getirmek istediklerini hissediyorum. Huawei olarak bu teknolojiyi bölgeye istedikleri zaman sunmaya hazırız” dedi.

Fuar’ın bir bölümü bu yıl gençlerin teknoloji konusundaki fikir ve projelerine ayrılmış. HITEX tarafından finanse edilen 30 projeden 5’i finalde yarışacak ve kazanan taraf 10 bin dolarlık bağışın sahibi olacak.

Proje sahibi Van Sirwan, müşterilerinin mağazalarda kıyafet denemek zorunmamaları için yeni bir sistem geliştirmiş.

Van Sirwan projesini, “Bildiğiniz gibi koronavirüs nedeniyle insanlar mağazalarda elbiselere dokunmak ve temas etmek istemiyor. Veya elbiseler denendiğinde farklı rahatsızlıklar yaşanıyor. Ama bu işlem sayesinde müşteriler ayna önünde durum elbise üzerindeymiş gibi test edebilecek” diye anlattı.

Proje sahibi gençlerden Samed Abdullah da, web siteleri, uygulamalar, ticaret ve iş ağları ile sosyal ağları korumaya yönelik bir siber güvenlik projesi olan “One Secure” ile fuara katıldıklarını söyledi.

 Fuar kapsamında çeşitli konularda paneller düzenlenecek. Fuarı ilk gün 12 binden fazla kişi ziyaret etti.

Fuara katılanlardan Aro Dana, “Gençlerle ilgili bölümü çok beğendim. Çünkü geçtiğimiz yıllarda 4-5 proje ile katılmışlardı, bu yıl çok daha fazla proje var” dedi.

Hewler Bilgi Teknolojileri Fuarı (HITEX), her yıl teknoloji alanındaki yenilikleri tanıtmak amacıyla Erbil’de fuar düzenliyor.

HİTEX, işletmelerin en son ürünlerini, hizmetlerini ve dünyanın her yerinden en ileri teknolojik yeniliklerini sergiliyor. Yerli ve uluslararası teknoloji şirketleri, en son yeniliklerini göstermek üzere Hitex'te ağırlanıyor.

HITEX ayrıca Kürdistan Bölgesi’nde özel ve kamu sektörü arasında köprü rolü oynamayı amaçlıyor.