Çinli diplomat: Kürtlerle kültürümüz birbirine çok yakın

Çinli diplomat: Kürtlerle kültürümüz birbirine çok yakın

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Erbil Başkonsolosluğu’nda ticari ve ekonomik işlerden sorumlu ataşesi Li Ching Shing, Kürdistan Bölgesi’nin zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, ülkesinin Kürdistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirme arzusunda olduğunu söyledi.

Rûdaw TV’de yayaınlanan Nuroji Dostan programına konuk olan Li Ching Shing, “Kürdistan Bölgesi’ne bu yıl geldim. Terör savaşı sona erdikten sonra Kürdistan Bölgesi’ndeki güvenlik ve istikrar durumu günden güne daha da iyiye gidiyor. Özellikle de yeni Kürdistan hükümeti ülkenin kalkınmasına önem veriyor. Altyapı inşasına önem veriyor” dedi.

Çin ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yukarıya doğru bi rive içerisinde olduğunu belirten Shing, “Mevcut durumda elimizdeki bilgilere göre yaklaşık 2 bin Kürt işinsanı Çin’de ve ticaret yapıyor. Onların aracılığıyla Kürdistan Bölgesi vatandaşları kaliteli ve uygun fiyatlarda Çin pazarı ve Çin malı ile tanışıyor” diye konuştu.

“Çin ile Irak arasındaki ticaret hacmi arttı”

Çin ile Irak arasındaki ticaret hacminin 2019’un ilk 10 ayında 26.7 milyar doları bulduğunu vurgulayan Li Ching Shing, “2019’da gerçekleşen bu hacim önceki oranla yüzde 29.20 artış kaydetmiş. Çin’den Irak’a ihracak 8.8 milyar doları bulmuş. Burada yüzde 8.4’lık bir artış sözkonusu. Aynı şekilde Irak’tan Çin’e ihracat 19.8 milyar dolardır ki burada da yüzde 5’lik bir artış var” dedi.

“Çin Halk Cumhuriyeti'nin Erbil Başkonsolosluğu’nda ticari ve ekonomik işlerden sorumlu ataşesi olarak sürekli Çinli işinsanlarının Kürdistan Bölgesi’ne yönelmesini teşvik ediyorum” diyen Shing, Çinli şirketlerin de aynı düşüncede olduklarını vurguladı.

Shing, “Kürdistan’ın çok zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu biliyoruz. Orak bir çalışma ile Kürdistan Bölgesi bölgenin en önemli tarım bölgesi haline gelebilir. Çünkü Kürdistan toprağı tarım için son derece elverişlidir. Tek sorun ise gerkli tekniğin kullanılmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

 “Çin ve Kürt kültürü birbirine çok yakın”

Çin ve Kürdistan arasında kültürel benzerlikler olduğuna dikkat çeken Çinli Ataşe, “Kürtlerle kültürümüz birbirine çok yakın. Çünkü biz Doğuluyuz. Kürdistan’da da küçükler büyüklerine saygı duyar, ail eve toplumsal ilişkilere çok önem verilir Çin’de de. Sanırım Çin ve Kürt kültürü arasında, Kürtlerle Çinliler arasında pek bir fark yok” ifadelerini kullandı.