Derik'te hayvanlara protez ayak yapılır!

Derik'te hayvanlara protez ayak yapılır!

Mardin Derik’te yaşayan Hasan Kızıl (22), engelli hayvanlar için kendi imkânlarıyla her türlü malzemeden yürüteç ve protez ayak yapıyor. Tek ayaklı kartalı su hortumundan, arka ayakları olmayan kaplumbağayı dolap tekerleklerinden yaptığı protezlerle yürüten Hasan Kızıl’ın protez yaptığı bir köpek de şimdi kedi kovalıyor.

Yaralı veya engelli kediden köpeğe, tavuktan kaplumbağaya her hayvan için protez ayaklar ve yürüteçler tasarlayan Kızıl yeni bir şeyler üretmeyi hep sevmiş. Isıtmalı ayakkabı, güneş panelleri yapmış daha önce.

Derik'te hayvanlara protez

Parayla koşma olur mu!

"Küçükken de yaralı canları tedavi ediyor, kliniklere, barınaklara götürüyordum. Bugüne kadar Türkiye’nin her yerinden 200 cana protez yolladım, yurt dışına da iki tane. Parayla satanlar iletişime geçti ama reddettim, canların yürümesi koşması parayla olur mu?"diyor.

Derik'te hayvanlara protez

Biyonik ayaklar üretmek istiyor

Aynı zamanda biyosensör teknolojisini kullanarak biyonik ayaklar da geliştirmek istediğini ve bu konuda mühendislerden yardım alacağını belirten Kızıl proje için çalışmaya başlamış:

“Bu 4 ayağını da kullanamayan hayvanlar için olacak. Beyinde el ve ayaklara komut veren dalgaları kontrol altına alarak kafasındaki sensör ile bu dalgaları yönlendirmeyi düşünüyorum. Bu teknoloji insanlar için kullanılıyor, sensör temin edebilirsem hayvanlar için ilk olacak.”

Derik'te hayvanlara protez

Veteriner olacak

Bu sene üniversite sınavına hazırlanan Hasan Kızıl, geçen sene sınava kayıt yaptırmaya giderken bulduğu yaralı kediyi veterinere götürdüğü için kayıt tarihini kaçırmış. Kızıl, sınavı kazanırsa veteriner olmak istiyor.

Derik'te hayvanlara protez