DİAKURD’dan Guterres, Biden ve Macron’a ‘Türkiye’ mektubu

DİAKURD Başkanı Adnan Ağacan, BM, ABD, AB ve Fransa’ya gönderdiği mektupta Türkiye’nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik operasyonlarının durdurulmasını talep etti. Ağacan, Türkiye-Suriye sınırına ise BM’ye bağlı uluslararası güçlerin yerleştirilmesi önerisinde bulundu.

DİAKURD’dan Guterres, Biden ve Macron’a ‘Türkiye’ mektubu

Kürt Diasporası Konfederasyonu (DİAKURD) Başkanı Adnan Ağacan, Türkiye’nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri operasyonları hakkında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a bir mektup yazdı.

Ağacan mektubunda, Türkiye’nin on binlerce asker ile Rojava’nın bir bölümünü ele geçirdiğini şimdi de tamamını 30 km derinlikte işgal etmeye çalıştığını, aynı şekilde Güney Kürdistan topraklarından 40 km içeri girerek bombaladığını belirterek, “Türk devleti yetkilileri, özellikle Erdoğan, asıl amaçlarının Kürt bölgelerinin yönetim sahibi olmasını engellemek ve Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmak olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

“Türk askeri devletinin Batı Kürdistan bölgelerine her gün düzenlediği saldırılar masum sivillerin öldürülmesine ve yaralanmasına yol açmaktadır” diyen DİAKURD Başkanı, Türkiye’nin Rojava’da demografiyi değiştirmeye çalıştığını, Kürtleri kovulup yerlerine Araplar ve Türkmenler yerleştirdiğini belirtti.

 “Türk devletinin saldırıları, bölge halkları arasında çatışmalara yol açar ki bu da Avrupa ve dünya ülkelerinde barış ve sosyal istikrar için tehdit oluşturabilir” uyarısında bulunan Adnan Ağacan, mektubunun devamında şu ifadelere yer verdi:

“ Türkiye büyük bir ekonomik kriz içerisinde olmasına rağmen, devlet yetkilileri imparatorluk hayallerinden vazgeçmiyor ve Kürdistan'ın diğer parçalarını işgal etmeyi hedefliyorlar. Batı Kürdistan'daki istikrar ve huzur Suriye’nin diğer bölgelerinden daha iyi durumda. Türk devleti bu bombardıman ve müdahalelerle sadece bölgenin istikrar ve huzurunu ortadan kaldırmakla kalmıyor, Ortadoğu'daki sorunları da içinden çıkılmaz hale getiriyor.    

Fransa devletinin, Türkiye’nin bu bölgelerde işgalini önlemek için birliklerini ateşkes bölgelerine konuşlandırması mutluluk vericidir. Fransa’ya çabaları için teşekkür ediyoruz ancak Türk devletinin işgalini önleme çabaları sadece Fransa’nın değil, dünyada etkili tüm devletlerin görevidir. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Joe Biden, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u, mevcut durumu acilen çözmek ve iki tarafın güvenliğini korumak için Türkiye-Suriye sınırı arasında BM askeri güçlerinin konuşlandırılmasına karar vermek üzere BM Güvenlik Konseyi'ni toplamaya çağırıyoruz.” 

DİAKURD Başkanı Ağacan, mektubunun sonunda, “Bu saldırılarda siviller ölüyor, yaralanıyor ve evlerini terk ediyor. DİAKURD olarak, tüm barış yanlısı demokratik güçleri, bu insanlık dışı saldırıları durdurması için Türk devletine baskı yapmaya çağırıyoruz. Batı Kürdistan'ı işgal etme hayallerinizden vazgeçin” ifadelerini kullandı. /Rudaw