Diaspora Kürtleri: Kürdistan hakikat, bağımsız Kürdistan ise haktır

Kerkük'e Kürdistan bayrağının asılması ve akabinde hem Kerkük'ün referandum kararı alması hem de Güney Kürdistan'ın 2017'de bağımsızlık referandumuna gideceğini açıklaması Kürt kamuoyunda olumlu karşılık buldu.

Diaspora Kürtleri: Kürdistan hakikat, bağımsız Kürdistan ise haktır

Diasporada yaşayan Kürtler de bu çerçevede çağrıda bulunarak bağımsızlık sürecine destek verilmesi gerektiğini belirtiyor. "Her Kürdistanlı bu referandumda gönüllü olarak çalışmalıdır” diyen diaspora Kürtleri, "Ala Rengîn altında birlik olalım” çağrısında bulunuyor.

Diaspora Kürtlerinin Kerkük ve bağımsızlık referandumuna dair çağrıları şöyle:

Mehmet Tanrıverdi : Kerkük bir Kürt şehridir. Bağımsızlık ise Kürtlerin en doğal hakkıdır. Bunu tartışmak, pazarlık konusu yapmak bile milletimize büyük bir hakaret. Kimsenin rahatsız olmasına, gocunmasına gerek yok. Binlerce yıldır yaşadığımız Kürdistan coğrafyasının doğal sınırları çiziliyor.

"Kürtleri Ala Rengîn'in altında birliğe çağırıyoruz”

Almanya Kürt Toplum Merkezi Kurucusu Mehmet Tanrıverdi: Kerkük bir Kürt şehridir. Bağımsızlık ise Kürtlerin en doğal hakkıdır. Bunu tartışmak, pazarlık konusu yapmak bile milletimize büyük bir hakaret. Kimsenin rahatsız olmasına, gocunmasına gerek yok. Binlerce yıldır yaşadığımız Kürdistan coğrafyasının doğal sınırları çiziliyor. Almanya'da yaşayan Kürtler olarak Arap, Türk ve Fars politikacılarının tehditlerini kınıyor ve uyarıyoruz. Ellerini Kerkük'ten çeksinler. Diğer yandan dünyadaki bütün Kürtleri Kerkük'te çekilen Ala Rengî'nin altında birliğe çağırıyoruz. Yüreğimiz bağımsızlığa yürüyen halkımızla.

Têmûrê Xelîl: Kürtlerin kendi şehrinde kendi bayrağını dalgalandırma hakkı vardır. Bu konuda şayet bir haksızlık varsa, o da uzun bir süredir Kürdistan'ın kalbi olan Kerkük'te yabancı milletlerin ve ülkelerin bayraklarının dalgalanmasıdır. Doğulu toplumlarda bu sorun demokrasi ile çözülemez. Haklı, gerçekçi ve güçlü olmakla bu sorun çözülür. Kürtler bu hususta haklı, gerçekçi ve güçlüler

"Kürdistan, herkesten daha büyük ve azizdir!”

Ermenistan'da yaşayan Yazar Têmûrê Xelîl: Kürtlerin kendi şehrinde kendi bayrağını dalgalandırma hakkı vardır. Bu konuda şayet bir haksızlık varsa, o da uzun bir süredir Kürdistan'ın kalbi olan Kerkük'te yabancı milletlerin ve ülkelerin bayraklarının dalgalanmasıdır.

Doğulu toplumlarda bu sorun demokrasi ile çözülemez. Haklı, gerçekçi ve güçlü olmakla bu sorun çözülür. Kürtler bu hususta haklı, gerçekçi ve güçlüler. Kim karşı çıkarsa onlara cevap versinler. En tehlikeli karşı çıkış içimizdekilerden gelmektedir. Artık hiç kimse Kürt milletini kandırmasın, artık biz kardeş kavgasına düşemeyiz. İnsan düşmanlarıyla savaştığında o düşmanla nasıl kardeş olur? Onların arasında savaş çıkarsa buna nasıl kardeş kavgası denilir? Kürdistan herkesten, her partiden, her liderden daha büyüktür ve daha azizdir.

"Kürdistan bayrağının Kerkük'te dalgalanması bir haktır!”

Brüksel Kürt Enstitüsü Başkanı Derwich M. Ferho: Kürdistan bayrağının Kerkük'te asılması geç kalmış bir karar. Kerkük Meclisi'nin verdiği karara saygılı olmak lazım. Kürdistan çok kültürlü, farklı halkların beraber yasadığı bir ülke. Birbirlerinin değerlerine saygılı olmak kadar tabii bir şey yok. Kerkük'ün "Kürdistan'ın kalbi" olduğunu ve bu şehrin uzun zaman süregelen anlaşmazlıkların ana kaynağı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Irak Parlamentosu'nun, Kürdistan bayrağının Kerkük'teki resmi kurumlara asılma kararına karşı çıkması, biz Kürtler için ne yeni ne de yabancı bir tutum. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'nin, "Kürdistan bayrağı Kerkük'te inmeyecek” söylemi de yerinde ve cesaretli bir cevap. Nasıl ki Irak'ın Kerkük'te bayrağını bulundurma hakkı varsa, aynı şekilde Kürdistan Bölgesi'nin de kentte bayrağını dalgalandırma hakkı var. Birinin dalgalanması diğerine engel olmamalı. Kürdistan'da Irak'ın bayrağına saygı gösteriliyorsa, Irak'ın ve komşu ülkelerinin de Kürdistan bayrağına saygılı olmasını bekliyoruz.

"Kürdistan, bağımsız olmak zorundadır”

Özbekistan'da yaşayan Şair Remzi Çakın: Kürdistan Bölgesi'nde alınan referandum kararıyla ilgili bütün Kürtlerin elini taşın altına koyması lazım. Kürdistan'daki bütün partiler birleşmeli ve parlamento bir an evvel açılmalı, ortak bir karar alınmalı ve referanduma gidilmelidir. Ne İran'ın ne de Türkiye'nin karşı çıkmaları Kürtler için önemli olmamalı. Bu mesele Kürdistan halkının meselesidir. Kürdistan bağımsız olmak zorundadır. Referandumda Kürtlerin büyük çoğunluğunun 'Evet' diyeceğini düşünüyorum. Her Kürdün kalbi Kürdistan'ın bağımsızlığındadır. Ayrıca Kürdistan Bayrağının Kerkük'te asılma kararının alınması bağımsız Kürdistan'ın yolunda atılan önemli bir adım.

"Kerkük ve referandum kararını sevinçle karşıladık”

İsviçre Sosyal Demokrat Partisi (SP) Zürih Kantonu Göçmenler Kolu Eş başkanı Cafer Stêrk: Kürdistan bayrağının Kerkük'e asılması bir beklentiydi. Biz Kürtler bunun hayaliyle yaşıyorduk. Nitekim beklenen o an geldi ve Kerkük Meclisi bu tarihi kararı alarak Kürdistan bayrağını göndere çekti. Biz diasporada yasayan Kürtler, Kuzey, Güney, Batı ve Doğu Kürtleri bunu sevinçle karşıladık. Bu gelişme sonrasında referandum kararının alınması ileri bir adımdır. Kürtler ve diğer halklar nihayetinde Irak'ta mı yoksa Kürdistan Bölgesi'nde mi kalacaklarını oylayacaklar. Bunun kadar güzel bir demokrasi örneği yoktur. Bana göre Kerkük referandumunu sadece Kürtlerin referandumu olarak görmemek gerekiyor. Kürdistan hükümeti bugüne kadar yaptıklarıyla dünyada modern bir devletin alt yapısını oluşturdu ve bunu da uyguluyor. Kerküklü Kürtler, Türkmenler, Keldanilar, Araplar ve Süryaniler kendilerini kabul eden, adil alan Kürdistan hükümetinden yana oy kullanacaklarına inanıyorum.

"Kürdistan hakikat, bağımsız Kürdistan ise haktır”

Almanya'da yaşayan Gazeteci – Yazar İbrahim Sediyani: Bağımsızlık istenci ve referandum kararı, son derece doğru ve olumludur. Ancak Musul'un dışarıda bırakılmaması lazım. Önce Musul'un kurtarılması, bağımsızlığın ondan sonra ilan edilmesi lazım. Musul'suz Kürdistan'a ben karşıyım. Eminim ve temenni ediyorum ki Sayın Mesud Barzanî ve Sayın Celal Talabanî de böyle düşünüyorlardır. Çok hassas ve kırılgan bir süreçten geçiyoruz. Kürdistan hakikat, bağımsız Kürdistan ise haktır. Kürdistan'ın Kerkük şehrinde Kürdistan bayrağının dalgalanması, olması gerekendir, hakikatin tecellisidir. Kürt bayrağının Kürdistan'ın bir yerleşim biriminde dalgalanmasından daha doğal bir şey olamaz. Kerkük'te gönderden indirilmesi gereken bir bayrak varsa, o da Irak bayrağıdır. Kürtler kimsenin toprağını işgal etmiyor, bilakis kendi topraklarını işgalden kurtarmaya çalışıyor ve kurtardıkları topraklarına da bayrağını çekiyorlar. Bu, dünyadaki hiçbir erdemli topluluğu rahatsız etmez, sadece işgalcileri ve mayalarında "Kürt düşmanlığı” olan ırkçıları rahatsız eder.

Belçika'da yaşayan Sosyolog Kadir Amaç: Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin, Kürdistan'ın bağımsızlığı için referandum kararını vermesi ve bu kararını Kürdistan ile dünya kamuoyuyla paylaşması, Kürt milleti ve dostları açısından oldukça sevindirici bir haberdir. Bu anlamda hiç bir Kürdistanlı yurtsever, gazeteci, akademisyen, sanatçı, politikacı, parlamenter, parti, dini ve siyasi lider Kürdistan ülkesinin bağımsızlık referandumuna karşı tavır almamalı. Aksine bağımsızlık referandumunu kayıtsız şartsız desteklemeli. Ayrıca her Kürdistanlı bu referandumda gönüllü olarak çalışmalıdır. Çünkü bu referandum Kürt milletinin hürriyetini, Kürdistan ülkesinin siyasal ve teritoryal egemenliğini belirleyecektir. Kerkük, Kürdistan ülkesinin beyni, kalbi ve yüreğidir! Bu anlamda sayın Talabani boşuna 'Kerkük Kürtlerin Kudüs'üdür' dememiştir. Bu söz Kürt milleti için çok şey ifade ediyor.