Dicle Anter: JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın ifadesi alınsın

Dicle Anter, davadan umudu olmadıklarını belirterek JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan’ın ifadesinin alınmasının gerekli olduğunu söyledi.

Dicle Anter: JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın ifadesi alınsın

1992’de öldürülen Kürt aydın Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, davadan umutlu olmadıklarını belirterek JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan’ın ifadesinin alınmasının gerekli olduğunu söyledi.

20 Eylül 1992’de öldürülen Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın 35’inci duruşması, bugün Ankara 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

15 Eylül'e ertelenen davanın, zaman aşımına uğratılmasına üç ay kalan duruşmada Musa Anter’in oğlu Dicle Anter hazır bulundu.

 Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki'nin davaya ilişkin sorularını yanıtlayan Anter: “Babamın katlinin üstünden 30 yıl geçti. Hukuki ve adli açıdan bu dava çok ilginç bir dava. Bu davanın bir sonuca ulaşmasıyla birlikte pek çok dava da çözülecek.Bu davanın bir sonuca ulaşması gerekiyordu ve şimdi 30 yılın sonuna gelindi. Biz bunu kabul etmeyiz. Bu insanlık suçuna giriyor. Sonuç alana kadar kabul etmeyiz.”

Davada hangi eksikliklerin bulunduğu ve neden bir sonuca ulaşılamadığına ilişkin soruya ise Anter, JİTEM itirafçısı Aygan’ın ifadesinin alınması gerektiğini belirterek ,“Aslında dosyada bir eksiklik yok. Musa Anter’in ölümü devlet eliyle oldu. 92’de babam katledildi, 95-96’da bir sonuç çıkması gerekirdi ama hükümet dosyaya el koydu ve açmadı. Aygan İsveç’te yaşıyor. Erdoğan onlardan “Aziz Turan” diye birini istiyordu; bu Abdulkadir Aygan oluyor. Kaç senedir Aygan’ın ifadesini alın diyoruz. Usül olarak ifadesini alabilirsiniz.”

Dava 20 Eylül’de zaman aşımına uğrayacak ve bu tarihten 5 gün önce 15 Eylül’de davanın duruşması görülecek.Davanın zaman aşımına uğraması tehlikesine ilişkin ise Anter şunları:“Bu davanın bitmesini ve gündemden düşmesini istiyorlar. Umut etmek istiyoruz ama her zaman umudumuzun bir karşılığı olmuyor. Umudumuz yok. İyi bir sonuç çıkmayacağı kanaatindeyim.” dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, "Hamit Yıldırım hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılması hususundaki taleplerin reddine" kararı vererek, duruşmayı 20 Haziran 2022'ye erteledi.

Böylelikle davanın zaman aşımına üç ay gibi kısa bir süre kalmış oldu.Zaman aşımı süresinin dolmasıyla birlikte, dava Eylül ayında rafa kaldırılmış olacak.