Diyarbakır 7. Kitap Fuarı, Kürtçe kitaplara ilgi yüzde 60 arttı

Diyarbakır 7. Kitap Fuarı’nın 3’üncü gününde Kürtçe kitaplara geçen yıla oranla yüzde 60 ilgi arttı.

Diyarbakır 7. Kitap Fuarı, Kürtçe kitaplara ilgi yüzde 60 arttı

Diyarbakır 7. Kitap Fuarı’nın 3’üncü gününde Kürtçe kitaplara geçen yıla oranla yüzde 60 ilgi arttı.

Fuara 20’ye yakın Kürt yayınevi katıldı.

Fuar organizatörleri, şimdiye kadar 24 bin kişinin ziyaret ettiği fuara, geçen yıla oranla Kürtçe kitaplara ilginin yüzde 60 arttığı bilgisini verdi.

Kitapseverler özellikle Kürtçe roman, hikaye, şiir ve araştırma kitaplarına ilgi gösterdi.

Kürt yayınevleri, kendilerine gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan Kürtçe okuyucusu Amine Acar, “Kürtçe divanları okumayı seviyorum. Ayrıca Kürtçe roman ve hikaye okumaktan da zevk alıyorum. En son Yıldız Çakar’ın ‘Ev Rê Naçe Bihûştê’ kitabını okudum” dedi.

Bu yıl bazı Kürtçe kitapların yasaklanmasına rağmen Kürtçe kitaplara yüzde 60 ilginin artması da yayınevlerinin yüzünü güldürdü.

Kürtçe yayım yapan Dara ve Pirtûka Kurdî editörü Bawer Berşev, 6 ay da Kürt tarihi ve mitolojisini de konu alan yaklaşık 10 Kürtçe kitabın yasaklandığını söyledi.

Bawer Berşev, “Bu yıl fuarda dikkatimi çeken, standlara uğrayanlar mutlaka kitap alıyor. Sadece bizim değil diğer yayınevlerinden çıkan kitaplara da ilgi gösteriyorlar. Bize gösterilen ilgiden oldukça memnunuz. Ayrıca Türkçe yayınevlerine de ilgi büyük” diye konuştu.

Fuarda bir diğer ilgi çekici durum önceki yıllara oranla Kürtçe çocuk kitaplarına da ilginin artmasıdır.

Kürtçe kitapların satışına ilişkin Hiva Yayınevi Sorumlusu Ülkü Bingöl, şu ifadeleri kullandı:

“Kürtçe çocuk kitaplarını, Kürtçe öğrenmek isteyen olgun yaştaki okuyucularda satın alıyor. Bazı ebeveyinler de çocukları için bu kitapları satın alırken, Kürtçeleri iyi olmayan ebeveyinler çocuklarıyla bu kitapları okuyarak Kürtçeleri’nin geliştiriyor.”

Girişlerin ücretsiz olduğu fuar, her gün saat 10.00-19.30 arası ve fuarın son günü olan 6 Ekim’de 10.00-19.00 saatleri arasında hizmet verecek. Fuarda ayrıca 75 kültürel etkinlik gerçekleştirilecek.

Geçen yıl 6 gün süren fuara 109 bin 161 kişi ziyaret etmişti.