Diyarbakır'da anadil mitingi engellendi

Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın Kürtçe’nin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlattığı kampanya kapsamında bugün Diyarbakır’da yapmak istediği final mitingi polis tarafından engellendi.

Diyarbakır'da anadil mitingi engellendi

Kürt Dil ve Kültür Ağı bileşenleri, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde başlattığı kampanya kapsamında Şırnak’ın Cizre ilçesi ve Van’ın ardından bugün de Diyarbakır’da bir miting düzenlemek için çağrıda bulunmuştu.

Miting öncesi kitlesel katılım amacıyla yapılan "Dilimize sahip çıkalım" çağrısı sonrasında çok sayıda kişi Sanat Sokağı girişinde toplandı.

Polis halkın miting alanı olarak belirlediği İstasyon Meydanı’nda toplanmasına izin vermedi.

Bunun üzerine mitinge katılmak isteyenler Sanat Sokağı’nda toplandı ancak polis sokağa bağlanan diğer küçük sokakları da sararak katılımcıların İstasyon Meydanı'na ulaşmasını engelledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Hüseyin Kaçmaz, İmam Tasçıer, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Demokratik Toplum Partisi yöneticileri, Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî de alanda hazır bulundu.

Halkın Sanat Sokağı’ndaki bekleyişi sürerken HDP milletvekilleri,  güvenlik görevlileriyle mitinge izin verilmesi için görüşmelerde bulundu. Ancak polis pandemi kısıtlamalarını gerekçe göstererek halkın dağılmasını istedi.

Halk  ise polisle yaşanan kısa süreli arbedenin ardından oturma eylemi başlattı. 

Bir süre oturma eylemini sürdüren bileşenler ve halk, polisin basın açıklamasına izin vermemesi üzerine dağıldı.

Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın 3 Haziran’da Cizre’de, 4 Haziran’da Van’da yapmak istediği etkinlikler de valilikler tarafından yasaklanmıştı.

/ Rudaw