Diyarbakır'da bağımsızlık referandumuna destek çalıştayı

Diyarbakır'da bağımsızlık referandumuna destek çalıştayı

Diyarabakır'da Özgürlük Hareketi, PAK, PDK-Bakur, PDK-T, PSK ve ÖSP  'Kürdistan referandumu' adıyla bir çalıştay düzenledi.


Kürdistan bağımsızlık referandumunu desteklemek için düzenlenen çalıştaya siyasi parti temsilcileri, siyasi şahsiyetler, akademisyen ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı. Çalıştayda Kürdistan'ın güneyinde gerçekleştirilecek olan bağımsızlık referandumuna Kuzeyden ne tür katkılar sağlanabileceği üzerinde de duruldu.


Çalıştay da konuşan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Başkan yardımcısı Bayram Bozyel bağımsızlık referandumu kararının tarihi bir karar olduğunu belirterek “Bu tarihi adım şimdiden hem Kürdistan'da hem dünyada önemli yankılar yarattı. Bu karardan sonra Özgürlük Hareketi, PAK, PDK-Bakur, PDK-T, PSK ve ÖSP örgütleri olarak bir araya geldik. Bazı önemli şahsiyet ve sivil kurum temsilcileriyle diyaloga geçerek bu çalışmayı başlattık. Kürdistan bağımsızlık iradesinin sadece Güney'de değil Kuzey de ve Kürdistan'ın diğer parçalarından da güçlü bir biçimde ortaya çıkartılmasını istiyoruz" dedi. 


Kürdistan bölgesinde yapılan bağımsızlık referandumun Kürdistan'ın her parçasının kaderini belirlediğini vurgulayan Bozyel şunları söyledi:


"Bunun için Kuzey Kürdistan'da seferber olmamız lazım. Kürdistan bölgesinin yalnız olmadığını dünyaya, dosta ve düşmana göstermemiz gerekiyor. Bu büyük Kürdistan meselesidir. Bunun temel isteğimiz biz 25 Eylül'de Kuzey'de ne yapabiliriz. Ne kadar örgüt, kurum, şahsiyet ve güçler varsa hepsiyle görüşerek bağımsızlık cephesini genişletelim. Diğer isteğimiz toplantı sonrası Kürdistan bağımsızlık referandumunu desteklediğimizi kamuoyuna deklere etmeliyiz. Bu çalışmaları yürütmek için referandum gününe kadar bir program oluşturmalıyız. Programı kabul eden örgüt, kurum, şahsiyet ve güçlerle ortak çalışma yürütmeliyiz"


Bayram Bozyel'den sonra diğer 6 partinin başkan ve temsilcileri de çalıştayda konuşma yaptılar.

Mustafa Özçelik

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Kurdistan24'e verdiği demeçte “Öncelikle Kuzey halkını bilgilendirmemiz lazım. Devletleşme duygusu ulus bilincimizi güçlendirecek ve Kürdistani partiler arasındaki birliği pekiştirecektir. Buradan referandum çalışmalarına destek sunabilecek bir inisiyatif çıkarmalıyız” dedi.

Mehmet Emin Kardaş

KDP-T Başkanı Mehmet Emin Kardaş ise Kurdistan24’e verdiği demeçte, Kürdistan’ın bağımsızlığının Türkiye’ye engel teşkil etmeyeceğini belirterek aksine istikrarına katkı sunacağını ifade etti.

Sertaç Bucak

Çalıştayın katılımcıları arasında yer alan PDK-Bakûr Başkanı Sertaç Bucak ise Ankara’da lobi çalışmalarının yürütülmesi gerektiğini dile getirerek, “Çeşitli devlet temsilcileri Türkiye'deki Kürtlerin referanduma destek verdiğini bilmeli” şeklinde konuştu.


Katılımcılar tarafından çalıştayın bir başlangıç olduğu ifade edilirken bağımsızlık referandumuna destek olmak ve devletleşme bilincini yaymak için seferber olunacağı deklare edildi. Çalıştayın sonuç bildirgesinin yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.