Diyarbakır'da ÖSYM'nin YKS kararına tepki

Depremde sadece 6 okulun zarar gördüğü Diyarbakır’da YKS adayları İstanbul, Ankara, Sivas, Siirt gibi illerde sınava girecek. Urfa’da zarar gören okul sayısı 63 olmasına rağmen aynı karar alınmadı. Diyarbakır’daki STK’lar tepkili.

Diyarbakır'da ÖSYM'nin YKS kararına tepki

Deprem bölgesi olan Diyarbakır’dan 17-18 Haziran’da yapılacak olan YKS sınavına girecek birçok öğrencinin, sınav yerleri başka şehirlere verildi. Diyarbakır’da depremde sadece köylerdeki 6 okul zarar görmüş, 2’si hakkında yıkım kararı verilmişti. Buna rağmen “kapasite azlığı” nedeniyle Diyarbakır’da yaşayan YKS adayları için başka illerde sınav yerleri belirlendi.

Uçak bileti yok

Yaz yoğunluğundan dolayı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde uçak rezervasyonlar dolduğu için öğrenciler yer bulmakta zorluk çekiyor.

Urfa’da 63 okul zarar gördü

Diyarbakır’a 180 kilometre uzaklıkta ve depremde 63 okulun zarar gördüğü Urfa’da ise YKS adaylarının kendi ilinde sınava girmesi kararı verildi. Eğitim sendikaları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri Diyarbakır’daki sorunun çözülmesi için ÖSYM’nin harekete geçmesini istiyor.

Eğitim Sen: Diyarbakır’da okul var

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Zülküf Güneş, sorunun çözülmesi için girişimlerin sürdüğünü belirtti. Güneş, “Genel Merkezimiz bakanlık ve ÖSYM ile görüşmeler yapılacak. Oradan bir sonuç alınmasını bekliyoruz. Yeniden bir sınav merkezi tanımlamasını bekliyoruz” dedi.

Öğrencilerin yol ve barınma ücretinin karşılanmasının sorunu çözmeyeceğine işaret eden Güneş, “İl dışında farklı bir iklim, ruh hali ile sınava girmeleri büyük bir dezavantaja dönüşür. Diyarbakır’da öğrenci sayısını kaldırabilecek okul binası var. Yakın ilçelerde de sınav merkezi çok az açılmış, onların sayısı da arttırabilir. DÜ’nün de binaları var. Bu konuda sıkıntı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Ensarioğlu: Görüşmelerimiz sürüyor

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da, velilerden çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, çözüm için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Diyarbakır’daki riskli okullarda sınav yapılmaması için böyle bir kararın alındığını belirten Ensarioğlu, şunları söyledi: “Depremde zarar gören okullar var. Riskli okullarda sınav olmaz. Ama, öğrenciler açısından maddi ve manevi olarak böyle bir yolculuk yapmak ciddi bir sıkıntı. Ücreti karşılanacak ama mesele sadece ücretlerin ödenmesi değil. Görüşmelerimiz sürüyor.

Uçak seferleri ile ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor. Ek sefer için talebimiz oldu.”

Akça: Eğitim komisyonları inceliyor

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça da partinin eğitim komisyonuna şikayetin iletildiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Deprem bölgesinde okullar bağlamında en az etkilenen yer Diyarbakır idi. Sınavdan önce alınan bu karar öğrencilerin motivasyonunu düşürecek. Tek kelime ile kepazelik.”

‘Fiziksel mekan sorunu yok’

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’da fiziksel mekan ihtiyacı olmadığını belirterek, öğrencilerin tanımadıkları bir ilde, sınava sokmanın sonuçlarının ağır olabileceğini ifade etti. Kaya, “Çocukları il dışına, tanımadıkları ile götürüp sınava sokmak, o çocuklara bu sınavda 3-0 geride başlatmaktır. Bu kentte üniversiteler, özel okullar var. Bu iş fiziksel eksiklikten kaynaklanan bir durum değil, sebep ne ise açıklanması gerekiyor. Geçmiş yıllarda da benzer yanlışlar yapıldı. Sonuçlarını gördük. Bölgedeki siyasilerin işe müdahale edip düzeltmeleri gerekiyor” diye konuştu.