Diyarbakır'da TEVGER üyelerine hapis cezası

Diyarbakır'da Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği (TEVGER) üyesi olduğu belirlenen 3 kişiye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır'da TEVGER üyelerine hapis cezası

Diyarbakır'da Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği (TEVGER) üyesi 3 kişiye, 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla 1'er yıl 3'er ay hapis cezası verildi.

Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği (TEVGER) tarafından 28 Ocak 2015 günü Rojava'daki kantonlarla ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Rojava'da kurulan kantonların eleştirildiği basın açıklamasına polis kayıtlarına göre yaklaşık 30 kişi katılırken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı toplantı ile ilgili soruşturma başlattı. Hazırlanan iddianamede; açıklamayı okuyan Vedat Yaraş ile TEVGER üyeleri Roger Çağer, Kadir Sutay ve Gül Merve Demirdağ hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamenin kabul edilmesinin ardından TEVGER üyeleri Vedat Yaraş, Roger Çağer, Kadir Sutay ve Gül Merve Demirdağ'ın tutuksuz yargılaması Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmada ifadesi alınan sanıklar, suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, beraat kararı verilmesini talep etti.

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme sanıklar Kadir Sutay, Vedat Yaraş ve Roger Çağer'i, 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1'er yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların ileride yeni bir suç işlemeyecekleri yönünde olumlu kanaat oluşmadığını belirten mahkeme, verilen cezanın ertelenmesine de yer olmadığına karar verdi. Mahkeme, sanıklardan Gül Merve Demirdağ'ın ise, cezalandırmaya kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatine hükmetti. Sanıkların avukatı Vedat Erten, Antep Bölge Adliye Mahkemesi'ne istinaf başvurusunda bulunarak, hükmün bozulmasını ve dosyanın yeniden incelenmesini talep etti.

Yazılı açıklama yapan TEVGER sözcüsü Serhat Karaboğa (Merdînî), cezaya dayanak olan açıklamada 'PKK ve PYD'nin kanton sisteminin Kobani'nin felaketi olacağına' dikkat çektiklerini belirterek, "Biz PKK ile tamamen zıt fikirlerdeyiz. Buna rağmen üyelerimiz 'PKK propagandası yapmak' suçundan cezalandırıldı. Biz PKK propagandası suçlamasını kabul etmiyoruz." dedi.