Doğu Kürdistan: İdamdan sonra şimdi de yoksulluk Kürtlerin canını alıyor

İran’ın birçok kenti neredeyse intiharlar ile anılmaya başlandı. Bu kentlerin başını ise Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı bölgeler çekiyor. İran'da son bir yıl içinde 4 kentte 183 intihar girişimi yaşandı. Kadın ve çocukların da aralarında yer aldığı 173 kişinin hayatına son verdiği kaydedildi.

Doğu Kürdistan: İdamdan sonra şimdi de yoksulluk Kürtlerin canını alıyor

Ekonomik olarak kendi kendine yeten bir ülke olduğu halde derin bir yolsuzluk ve yoksulluk yaşayan İran, bütçenin büyük bölümünü Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen gibi ülkelerde yürüttüğü vekalet savaşlarına ayırmasından kaynaklanıyor.

Bu da halkın ekonomik olarak büyük sıkıntılar çekmesine neden oluyor. Ülkede ekonomik ve siyasi baskı başta olmak üzere gençler arasında intiharn artması ciddi bir sorun haline geldi.

Özellikle gençlerin halka açık yerlerde bina ve köprülerden atlayarak intihar etme şekli bile başlı başına toplumsal bir sorunu teşkil ediyor.

Doğu Kürdistan'ın birçok kenti neredeyse intiharlar ile anılmaya başlandı. Bu kentlerin başını ise Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı bölgeler çekiyor.

Dünya intiharı önleme günü

Kadın ve çocukların da içinde olduğu 183 kişi intihar girişiminde bulundu, 173'ü yaşamını yitirdi.

Ağırlıklı olarak insan hakları ihlallerine ilişkin veriler yayınlayan Kürdistan Haber Ajansı (Kurdpa), dünya intiharı önleme günü münasebetiyle İran'ın 4 kentini içine alan 10 Eylül 2021-10 Eylül 2022 tarihleri arasında intihar vakalarına ilişkin istatistiki bir rapor yayınladı.

Rapor sadece bu dönemde resmi olmayan ancak kaynaklar tarafından bildirilen vakaları ele almakta ve diğer taraftan gerçek rakamlar çok daha fazla olabilir.

45 kişi 18 yaş altındakilerden oluşuyor

Buna göre bir yıl içindeDoğu Kürdistan'nın Urmiye, Sine, Kirmanşah ve İlam kentlerinde 77 kadın olmak üzere 183 Kürt intihar girişiminde bulundu.

173'ü hayatını kaybederken, bunların 45'i 18 yaş altındaki vakalardan oluştu.

İntihar girişiminde bulunan 77 kadından 72'si yaşamını yitirdi. En küçüğü 9 yaşındayken, 21'i de 18 yaş altı olarak kayıtlara geçti.

Öğretmen ve doktorların da içinde olduğu intihar eden kadınların çoğunluğunun yoksul ve hamilelerden oluşması dikkat çekti.

Urmiye kenti başı çekiyor

77 vakadan 28'i kendi kendine infaz, 11'i kendini yakma, 8'i yüksekten düşme, 6'sı ilaç ve silahla intihar başı çekti.

Vakaların 31'i aile sorunlarından kaynaklanırken, 4'ü zorla evlilik, diğerlerinin de barınma ve yaşam koşulları gibi ekonomik nedenlerle oldu.

26 vaka ile Urmiye en çok kadın intiharının yaşandığı kent olurken, Sine'de 15, Kirmanşah'ta 8 ve İlam'da da 3 vaka yaşandı.

Halka açık yerlerde intihar

Çocuk ve gençlerin de içinde olduğu intihar girişiminde bulunan 105 erkekten 101 yaşamını yitirdi.

En küçüğü 10 yaşında olmak üzere 24'ü 18 yaşın altındayken, 18 kişi de 18-20 yaş aralığından oluştu.

İntihar edenlerin arasında adli ve siyasi tutuklu, asker, işçi, öğretmen ve sanatçılar yer aldı. Bunların birçoğu yaşamlarını halka açık yerlerde sonlandırdı.

Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de kendi kendine infaz, silah, ilaç ve yüksekten atlamayla intihar vakaları başı çekti.

Yoksulluk ve ailevi sorunlar başlıca nedenler arasında

İntiharların büyük çoğunluğunun nedeniyse yoksulluk, işsizlik, ekonomik ve ailevi sorunlardan meydana geldi.

İllere göre sıralamada erkeklerde de Urmiye, Sine ve Kirmanşah başı çekti.

Tahran hükümeti intiharlarla ilgili net istatistikler yayınlamasa da raporda kadın intiharlarının büyük çoğunluğunun nedeninin ailevi, erkeklerinse yoksulluk, işsizlik ve geçim sıkıntısı gibi sorunlardan kaynaklandığına vurgu yapıldı.

 

Independent Türkçe