Doğum oranlarının düştüğü Çin’de “iki çocuk sınırı” kalktı!

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de doğum oranlarının düşmesi üzerine hükümet, yürürlükteki “iki çocuk sınırının” kaldırıldığını ve çiftlerin artık üç çocuk sahibi olabileceğini açıkladı.

Doğum oranlarının düştüğü Çin’de “iki çocuk sınırı” kalktı!

Çin’de mayıs ayının başında son on yıla ait nüfus sayımının sonuçlarının yayınlanmasından sonra, ülkenin 1960’lardan bu yana en yavaş nüfus artış hızıyla karşı karşıya olduğu ortaya konmuştu. Doğum oranının yüzde 1,3 olarak açıklandığı ülkede, bu oranın, ülkenin nüfusunu korumak konusunda yetersiz kalacağı belirtilmişti.

Nüfus sayımının sonuçlarının yayınlanmasından sonra harekete geçen Pekin yönetimi, yürürlükteki “iki çocuk sınırını” kaldırarak çiftlerin üç çocuk sahibi olabilmesine imkan tanıdı. Çin devlet haber ajansı Xinhua, Çin Komünist Partisi’nin yönetim kurulunun, Devlet Başkanı Şi Cinping liderliğinde düzenlenen bir toplantı sonrasında, “yaşlanan nüfusa yanıt olarak” bir çiftin üç çocuğu sahip olabilmesine izin vermeyi kararlaştırdığını açıkladı.

2015 yılında, doğum oranlarını artırmak için ülkede 35 yıldan uzun bir süredir uygulanan “tek çocuk” politikasını terk eden Çin’de, özellikle büyük kentlerde çocuk büyütmenin yarattığı maddi imkansızlıklar sebebiyle doğum oranlarının düştüğü belirtiliyor.

Ülkede uygulanan “iki çocuk” politikasında üçüncü çocuklarına sahip olan aileler “sosyal destek cezası” adı altında devlete belli bir ücret ödemek zorunda bırakılıyordu. Bu ücrete her yerel hükümet kendi karar veriyordu.