DSG heyetinden Macron'la görüşme sonrası ilk açıklama

DSG heyetinden Macron'la görüşme sonrası ilk açıklama

Kuzey ve Doğu Suriye’den bir heyet, Macron’la görüştü. Heyette yer alan El Mehbaş, Macron’un Suriye anayasa yapım sürecinde Özerk Yönetim temsilcilerinin yer alması hususunda desteklerini belirttiğini söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden bir heyet Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşme gerçekleştirdi. görüşmenin ardından Paris’te Westen Oteli’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

DSG Sözcüsü Kino Gabriel ve YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah’ın da yer aldığı heyette bulunan Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Ebid Hamid El Mehbaş, , basın toplantısında yaptığı konuşmada bölgenin en büyük terör örgütünden kurtarıldığını ve bölgenin özgürleşmesi için büyük bedeller verildiğini dile getirdi. El Mehbaş, “11 bin şehit ve 22 bin yaralı verdik. Uluslararası Koalisyon da bu zaferin ortağıdır” dedi.

IŞİD’in yenilgisinin 23 Mart’ta ilan edildiğini ancak bunun terörün sona erdiği anlamına gelmediğini belirten El Mehbaş, nihai zafer için uzun bir çalışma gerektiğini ifade etti ve “Bunun için Uluslararası Koalisyon’la daha fazla koordine gerekiyor” diye konuştu.

El Mehbaş sözlerinin devamında, “Bu zaferlerin elde edilmesinin ardından uluslararası toplum ve Fransa yönetiminde Özerk Yönetim’e siyasi destek sunmalarını talep ediyoruz. Ayrıca Özerk Yönetim temsilcilerinin Suriye anayasası yapım sürecinde yer almak istiyoruz. Özerk Yönetim, Suriyeli 5 milyon kişiyi temsil etmektedir. Hizmet ve yeniden inşa alanlarında da destek talebinde bulunduk” ifadelerini kullandı.

El Mehbaş, Özerk Yönetim’in karşılaştığı engellere ilişkin ise şunları söyledi: “Teröristlerin onlarca gizli hücresi var, ayrıca binlerce IŞİD'li ve ailesi Özerk Yönetim bölgelerinde. Bu nüfusun bölgede bulunması ve komşu ülke Türkiye’nin tehditleri tehlike yaratıyor. Eğer bölgeye bir saldırı gerçekleşirse bizim için ve tüm dünya için tehlike oluşturan bu kişiler cezaevlerinden kaçabilir.”

El Mehbaş, “Bu bağlamda uluslararası toplumdan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgelerinde bu örgütün uluslararası yasalar ve sözleşmelere göre yargılanması için uluslararası bir mahkemenin kurulmasına destek vermelerini istiyoruz. Çünkü onlar Suriye topraklarında suç işlediler ve orada tutuklandılar” diye konuştu.

El Mehbaş, bunun gerçekleşmemesi durumunda terörü tamamen ortadan kaldıramayacaklarını ve yeniden, başka isimler adı altında ortaya çıkabileceğini belirtti.

Macron ile görüşmelerine de değinen El-Mehbaş, “Fransa cumhurbaşkanı, Suriye anayasasının oluşturulmasında yer alması için Özerk Yönetim’e destek olunacağını belirtti. Bununla birlikte BM’nin Suriye krizinin çözümüne yönelik 2254 no’lu kararına da değindi” dedi.

El-Mehbaş, Macron’un Özerk Yönetim’e, hizmet ve inşa çalışmaları için maddi destekte de bulunacağını ifade ettiğini, bölgedeki güven ve istikrar ortamına da destekte bulunacağını söylediğini belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Ebid Hamid El Mehbaş, Fransa cumhurbaşkanının sınır güvenliğinin önemine ilişkin görüşmesinde, “Özerk Yönetim olarak sınır güvenliği başlıca talebimiz. Çünkü Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri geliştirmek istiyoruz” dedi.