DSG ile BM arasında resmi anlaşma

YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında resmî bir anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre DSG’nin şemsiyesi altında faaliyet gösteren hiçbir örgüt bundan sonra çocukları savaşçı olarak kullanmayacak.

DSG ile BM arasında resmi anlaşma

Çatısını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında resmi bir anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre DSG’nin şemsiyesi altında faaliyet gösteren hiçbir örgüt bundan sonra çocukları savaşçı olarak kullanmayacak.

BM ile DSG arasında sağlanan anlaşmanın geçen 29 Haziran günü BM Cenevre Ofisi’nde gerçekleştiği öğrenildi. İmza törenine BM adına özel temsilci Virginia Gamba, DSG adına Genel Komutan Mazlum Abdi ile YPJ Komutanı Newroz Ehmed katıldı. Taraflar “Ortak Eylem Planı”nı düzenlenen bir törenle imzaladı.

Anlaşma çatışmalardan etkilenen çocukların haklarının korunmasını ve ihtiyaçlarının karşılanmasını içeriyor. BM’den yapılan açıklamada, “DSG’nin çocukları savaşçı olarak kullanmamayı ve bu konuda önlemler almayı taahhüt ettiği” belirtildi. 

Özel temsilci Gamba ise “Suriye’deki çocukların korunması için önemli bir gün ve DSG’nin şemsiyesi altında faaliyet gösteren hiçbir örgütün bundan sonra çocukları savaşçı olarak kullanmayacağına dair sürecinin başlangıcı” dedi. DSG ise henüz anlaşmaya ilişkin bir açıklama yapmadı.