DSG: 'Türkiye'nin saldırıları Şam’la görüşmelerin olduğu bir süreçte yaşanması soru işaretleri yaratıyor'

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Medya Sorumlusu Ferhad Şami, “Bu saldırılar (Kobani), (Türkiye’nin) Şam hükümetiyle yaptığı istihbarat görüşmelerinin olduğu bir süreçte yaşanıyor. Bu yüzden bu bir şüphe yaratıyor ve kafalarda soru işaretlerine yol açıyor” dedi.

DSG: 'Türkiye'nin saldırıları Şam’la görüşmelerin olduğu bir süreçte yaşanması soru işaretleri yaratıyor'

Şami, Türkiye’nin bu hafta Rojava’ya yönelik yeni bir saldırıya hazırlandığını belirterek, "Türk devletinin, en azından bir saldırı yapmak istediğini gözlemledik. Obüsler, tanklar ve toplarla bir saldırıya hazırlanıyorlardı. Bu nedenle Ruslarla olan devriyeleri 15 günden fazladır durmuştu” diye konuştu.

Ferhad Şami, özellikle Kobani, Şehba vb. sınır bölgelerinde Türkiye’nin hareketlilik içinde olduğunu ifade etti.

Kobani’deki durumu anlatan Şami, “Türk devletinin hiç bir saldırısının karşılıksız kalmayacağını belirtmiştik. Şu anda Kobani’de özeliikle hastahaneler ve sivil yerleşim yerleri hedef alınmaktadır. Bir diğer amaçları ise halkı göçertmektir. Bundan dolayı halkımıza çağrımız, yerlerinde kalmalarıdır. Bu saldırılara meşru savunma çerçevesinde cevap verilecektir” diye konuştu.

“DSG herhangi bir eylem yapmamıştır”

ANHA’nın akatardığına göre Şami, DSG’nin Türkiye güçlerine saldırdığı haberlerini yalanlayarak, “Bunlar MİT'in provokasyonlarıdır. DSG herhangi bir eylem yapmamıştır ve bahssettikleri alanlarda DSG yoktur" dedi.

Farhad Şami, bölgedeki Rusya ve Şam hükümetinin varlığına da dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Kobani'nin batısı gibi hedeflenen bölgelerde, Rusların çok sayıda gözlem noktası bulunuyor. Elbette Rusya'nın sessizliği Türk devletine de cesaret veriyor. Rusya, bu saldırılara karşı güçlü bir tavır göstermeli. Şam hükümetinin bombardıman altındaki yerlerde bulunması, Türk devletinin saldırılarını engellemedi. Şam hükümeti, bu saldırılara karşılık vermede kararsız. Bu saldırılar, işgalci Türk devletinin Şam hükümetiyle yaptığı istihbarat görüşmelerinin olduğu bir süreçte yaşanıyor. Bu yüzden bu bir şüphe yaratıyor ve kafalarda soru işaretlerine yol açıyor.”