DSG ve Şam arasında müzakereler devam ediyor

DSG ve Şam arasında müzakereler devam ediyor

Suriye rejimi ve YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (DSG), DSG kontrolündeki bölgelerin ve örgüt mensuplarının rejim ordusuna katılması için görüşmeye devam ediyor.

Suriye Dışişleri bakanı Velid Muallim, Eylül 2017'de DSG ile özerklik konusunu müzakere etmeye hazır olduklarını söylemişti. Bunun üzerine rejim ve DSG arasında, Şam ve Haseke illerinde iş birliği konusunda defalarca müzakereler yapıldı ancak sonuç alınamadı. 

Rejim, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı'yla sonrası DSG ile ekimde birleşme teklifinde bulunsa da örgüt, kendi yapısını koruma güvencesi verilmediği gerekçesiyle teklifi kabul reddetmişti.Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, DSGve rejim arasındaki görüşmeler sürüyor.

Rejim, DSG kontrolündeki bölgenin Ekim 2011'de çıkardığı yerel idareler kanunu çerçevesinde yönetilmesi gerektiğini savunuyor. Buna göre, söz konusu bölgede seçim yapılacak, seçilen kişiler Yerel İdareler Bakanlığına bağlı olacak.

DSG ise özerklikte ısrar ediyor. Rejim ve örgüt arasında askeri ihtilaflar da mevcut.

Esad rejimi, DSG'nin tüm güçlerinin orduya katılmasını isterken, örgüt ancak kendi üyelerinin oluşturacağı ayrı bir alay olarak orduya katılabilecekleri yanıtını veriyor.

Rejim istihbaratının en tepe ismi olarak bilinen Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Memluk, geçen hafta aşiret temsilcileriyle görüşüp yetki ve ayrıcalık karşılığında güçlerini orduya katma çağrısı yapmıştı.

Üç gün sonrasında ise DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, aşiret liderleriyle toplantı düzenlemişti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, YPG'nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'ne ''Esad'ın ordusuna katılın'' çağrısında bulunmuştu.

DSG, Suriye tarafından yapılan 'Orduya katılın' çağrısını reddederek "Safların birleştirilmesi, DSG'nin özel statüsü ve yapısını tanıyan ve koruyan siyasi bir anlaşmayla başlamalı" yanıtını vermişti.