DSG’den ‘Bilal Hassan’ açıklaması: Araştırıyoruz

DSG üst düzey komutanlarından Newroz Ahmed, İstiklal Caddesi saldırısının faili olduğu öne sürülen Bilal Hassan’ın “YPG’li olduğu” yönündeki iddiaları araştırdıklarını belirterek, “Daha önce de bu tür olaylarda bazı kişileri ‘terörist’ diye suçladılar ama sivil oldukları anlaşıldı” dedi.

DSG’den ‘Bilal Hassan’ açıklaması: Araştırıyoruz

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Taksim İstiklal Caddesi saldırısının firari şüphelileri arasında yer aldığı iddia edilen daha önce adı "Bilal Hassan" olarak duyurulan, ancak gerçek adının "Bilal Elhac Maoas" olduğu belirtilen şahsın YPG üniformalı fotoğrafını paylaştı.

Söz konusu kişinin Ahlam Albashir'e bombayı temin eden kişi olduğu öne sürüldü ve saldırıdan sonra Bulgaristan'a kaçtığı belirtildi.

DSG Komutanı: Araştırıyoruz

Zoom üzerinden Rûdaw İngilizce servisinden Karwan Feyzi Dri’nin sorularını yanıtlayan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) üst düzey komutanlarından Newroz Ahmed, “Hassan’ın YPG’li olduğu” şeklindeki iddiaları araştırdıklarını söyledi.

Ahmed, “Araştırıyoruz, araştırmalarımız hala devam ediyor. Çünkü Türk Devleti bu bilgileri yeni yayınladı. Her defasında yeni bir bilgi ortaya atıyorlar. Elbette hiç bir ilgimiz olmayan bu olayda Türk Devleti’nin iddialarını ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi.

Geçmişte birçok kişinin DSG bünyesindeki Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) katıldığını ve daha sonra ayrıldığını belirten Ahmed, şu ifadeleri kullandı:

“Geçmişte askeri güçlerimiz içerisinde yer almış ve ayrılmış kişiler var. Türkiye’ye göç etmiş çok sayıda Suriyeli var. Zaten daha önce de bu tür olaylarda bazı kişileri ‘terörist’ diye suçladılar ama sivil oldukları anlaşıldı. Devrim sürecine geçmişte herkes katıldı. Katılıp ayrılanlar da oldu, şimdi normal hayatlarını sürdürüyorlar. Türkiye için burada yaşayan herkes teröristtir, onları böyle görüyor. Geçmişte de bu tür durumlar yaşandı. Bu nedenle biz hala bu konuyu araştırıyoruz. Elde edeceğimiz sonuçları açıklayacağız.”

Ne olmuştu?

Taksim'deki İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım Pazar günü düzenlenen bombalı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmiş ve 81 kişi yaralanmıştı.

Saldırıya yönelik soruşturma kapsamında, bombayı olay yerine bıraktığı belirlenen Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 24 kişi daha önce tutuklanmıştı.

Türkiye, saldırıdan YPG’yi suçluyor ve saldırının talimatının Rojava’dan geldiğini öne sürüyor.

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, daha önce yaptığı açıklamada, “Bombayı yerleştirdiği için tutuklanan kadının IŞİD ile bağlantılı bir aileden geldiğini tespit ettik ve bu bilgiyi ilk kez medyaya ifşa ediyorum. Kardeşlerinden üçü IŞİD için savaşırken öldü. Biri Rakka'da, diğeri Menbiç'te ve üçüncüsü Irak'ta öldü. Diğer bir erkek kardeş ise Efrin'deki Türkiye destekli Suriye muhalefetinin komutanı. Üç farklı IŞİD savaşçısıyla evli ve ailesi Halepli" demişti. /Rudaw