DSÖ'dan Omikron varyantı için 'hazır olun' çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "çok yüksek" risk teşkil eden Omikron varyantının küresel ölçekte yayılma potansiyelinin fazla olduğunu ve bazı bölgelerde Kovid 19 vaka artışlarının ağır etkilerinin görülebileceğini açıkladı.

DSÖ'dan Omikron varyantı için 'hazır olun' çağrısı
Reuters'ın haberine göre, teknik değerlendirmesinde 194 ülkeye, yüksek riskli gruplar için aşılamayı hızlandırma ve gerekli sağlık hizmetlerinin sağlanabilmesi için varyantın yayılmasını "kontrol altına alma planlarının mevcut olması" çağrısında bulundu.
 
DSÖ, "Omikron varyantının daha önce görülmemiş sayıda spike proteini var ve bunların bazıları salgının gidişatına yapailecekleri muhtemel etki nedeniyle endişe verici. Dünya genelinde Omikron'dan kaynaklanan riskin çok yüksek olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.
 
DSÖ, Omikron varyantının, aşıların ve hastalığı geçirmenin sağladığı korumayı aşma potansiyelini daha iyi anlamak için daha fazla araştırma gerektiğini ekleyerek "Gelecek haftalarda daha fazla veri elde edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
DSÖ, "Kovid 19 vakalarının aşılanmış kişilerde de görülmesi bekleniyor ancak daha az ve tahmin edilebilir bir seviyede olacak" diye belirtti.