Dünden bugüne Biden ve Kürtler: ‘Kürdistan Ortadoğu’nun Polonya’sıdır’

Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden, 2002’de Kürdistan Parlamentosu’nda yaptığı konuşmanın ardından yaptığı değerlendirmede, Kürtlerin “tek dostunun dağlar olmadığını” ifade ederek, “Kürdistan Ortadoğu’nun Polonya’sıdır” demişti. Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden, 2002’de Kürdistan Parlamentosu’nda yaptığı konuşmanın ardından yaptığı değerlendirmede, Kürtlerin “tek dostunun dağlar olmadığını” ifade ederek, “Kürdistan Ortadoğu’nun Polonya’sıdır” demişti.

Dünden bugüne Biden ve Kürtler: ‘Kürdistan Ortadoğu’nun Polonya’sıdır’

ABD’de 3 Kasım’da gerçekleştirilen 59’uncu başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden, Başkan Yardımcılığı ve Senatörlük yaptığı dönemde birçok kez Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmiş ve Kürtlerle iyi ilişkiler kurmak istediğini dile getirmişti.

Biden, 2002’de ABD Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı görevindeyken Erbil’e gelerek, Kürdistan Parlamentosu’nda konuşma yapmıştı.

Biden, burada yaptığı konuşmada, “Siz burada tüm dünyaya halkınız için demokratik bir gelecek kurabileceğiniz mesajını veriyorsunuz” diyerek, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Siz uzun tarihiniz boyunca Fars, Arap ve Türk imparatorluklarının arasında kaldınız. Birinci Dünya Savaşı’nda kaderiniz büyük devletlerin eline kaldı ve Irak adında bir ülke kuruldu. Sizin büyük acılar çektiğinizi kabul etmeye geldik. Saddam rejimi tarafından kadın, çocuk, yaşlı ve gençlerin kimyasal bombardımanında soykırıma uğramasının üzerinden fazla bir zaman geçmedi.”

Biden, aynı konuşmasında, “Kürtlerin çektiği acılar, Amerika’yı derinden etkiledi. Ben yaşadığınız acılara büyük saygı duyuyorum. Geleceğin geçmişten çok daha iyi olacağına inanıyorum” demişti.

Joe Biden, Kürt çocuklarının ataları gibi büyük acılar çektiğini ifade ederek, Erbil’e yaptığı ziyaretin kendisi için önemli olduğunu söylemişti: “Kürtlerin yaşadığı acıların tarihsel bir temeli vardır ve Kürdistan, Ortadoğu'nun Polonya'sıdır.”

“ÖMRÜMÜZ KÜRT DEVLETİNİ GÖRMEYE YETECEKTİR”

2015’te ABD Başkan Yardımcısı olan Biden, Erbil’de Başkan Mesud Barzani’yle bir araya gelmişti.

Başkan Barzani, dönemin ABD Başkanı Barack Obama’ya ilettiği mesajında, Kürtlerin kendi kaderlerini tayin edilebilecek durumda olduğunu ve referandum ile bağımsızlık konularında barışçıl davranacaklarını söylemişti.

Joe Biden ise Başkan Barzani’ye “Sayın Başkan müsterih olun. İkimizin de ömrü Kürt devletini görmeye yetecektir” görüşünü iletmişti.

JEFFREY: BIDEN VE BARZANİ’NİN 20 YILLIK DOSTLUĞU VAR

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, bir gazeteye verdiği demeçte, Joe Biden’ın Başkan Barzani’yle 20 yıldan fazla süren dostluğunun olduğunu söylemişti.

Jeffrey, “Biden, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Mesud Barzani dahil Kürtlerle çok sıcak ilişkiler geliştirdi. Biden’ın Mesud Barzani’yle dostluğu 20 yıl öncesine dayanıyor” demişti.

Ayrıca dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes'a göre Biden, Başkan Barzani'nin tüm torunlarının isimlerini bile öğrendi.

“KÜRTLERLE İLGİLİ BİRKAÇ GÖRÜŞMEM OLDU”

Joe Biden’ın bir konuşması da 19 Ocak 2020 tarihli FX’in The Weekly programında yayınlanmıştı. New York Times Gazetesi editörlerinin Demokrat Parti aday adaylarıyla yaptıkları görüşmenin bir bölümü paylaşılmıştı.

Biden, söz konusu programda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yapacağım en son şey, ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Kesinlikle en son şey. Ve onlara Kürtlerle ilgili olarak birkaç görüşmem oldu. O dönem henüz üzerlerine gitmiyorlardı. Yani şunu göstermemiz lazım. Türkiye, Rusya’ya bağımlı olmayı istemek zorunda değil. Uzun bir zaman önce o elmadan bir ısırık aldılar. Ama şu ana kadar onlara davrandığımız şekilde davranmaya devam etmeyeceğimizi anlamak zorundalar. Yani çok endişeliyim. Hava üslerimiz ve onlara erişimimize dair de çok endişeliyim. Bence bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek, onun bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edeceğimizle ilgilenmek bizim için son derece fazla iş olacak.”

GHOSH: BIDEN’IN KÜRTLERE YÖNELİK DESTEĞİ ÇOKTANDIR VAR

Bloomberg'de Ortadoğu ve Afrika üzerine yazan Bobby Ghosh, BBC’ye yaptığı değerlendirmede, Biden’ın Rojava ve Kürdistan Bölgesi’nde Kürtlere yönelik çoktandır destekleyici yaklaşımı olduğunu vurguladı.

Bobby Ghosh, “Biden, Trump'ı eleştirerek, DAİŞ karşısında ABD'yle birlikte hareket eden Kürt güçlerine ihanet etmekle suçladı. Erdoğan, Suriye'deki Kürt güçlerini, Türkiye'deki 'teröristlerin ve ayrılıkçıların' müttefiki olarak görüyor ve onları yok etmek konusunda kararlı. Trump ise engel olmaya pek niyetli değil” dedi.

/ K24