Dünya piyasaları Süleymani ile sarsıldı: En tehlikeli senaryo gerçekleşebilir...

Yeni Yıla “ralliye devam” çığlıkları atarak giren riskli varlıklar, bir kez daha Trump’tan gelen feverani bir kararla sarsıldılar. Bu kez hasarı tamir etmek bir kaç hafta alabilir.

Dünya piyasaları Süleymani ile sarsıldı: En tehlikeli senaryo gerçekleşebilir...

Yeni Yıla “ralliye devam” çığlıkları atarak giren riskli varlıklar, bir kez daha Trump’tan gelen feverani bir kararla sarsıldılar. Bu kez hasarı tamir etmek bir kaç hafta alabilir.

Dinamik Menkul Değerlere göre, haftanın son işlem gününe ABD Başkanı Trump’ın talimatı ile İranlı general Kasım Süleymani’nin vurulması yön verdi. Petrol  fiyatları Ortadoğu’da yaşanan siyasi gerilimin etkisi ile Aramco’ya gerçekleşen SİHA saldırısının arsından en sert yükselişini gerçekleştirirken altın güvenli limanlara olan talebin artması ile son  altı yılın zirvesine yaklaştı.

Para Analiz'de yer alan habere göre ABD Başkanı Trump suikast ile ilgili Twitter  üzerinden “İran hiçbir savaşı kazanamadı ama hiçbir müzakereyi de  kaybetmedi” paylaşımında bulundu. Türkiye’de ise yükselen petrol kadar, TCMB’nin FX zorunlu karşılıklardan komisyon alma kararı satış nedeni oldu.

TSİ 19’da DJ30 200 puan kayıpla seyrederken, Brent $69/varile gidiyor. Altının onsu $1.550’ye yaklaştı ve güvenli liman sayılan ABD 10 yıllık tahvillerinde de sert bir alım dalgası gözlüyoruz. Gelişmekte Olan Piyasalardan (GOP, Ülkeler = GOÜ)  ancak öğle saati itibarıyla veriler geliyor, fakat hisseler %0.2, FX ise dolara  karşı %0.3 değer yitiriyor.

İran intikam yemini etti, fakat karar almasının 3-4 gün sürmesi bekleniyor. İran’ın üzerinden haraç aldığı Irak’ın petrol ihracatına zarar vermesi beklenemez, fakat  bölgedeki ABD askeri varlıklarına saldırması bir olasılık. Ya da daha önce yaptığı gibi Umman Körfezi veya Hürmüz Boğazı’nda enerji trafiğini aksatacak hamleler yapması endişesi var. CNBC’ye konuşan uzmanlar bu durumda petrolün $80/varile sıçrayacağını öne sürdü.

En tehlikeli senaryo ise ABD’nin İran’da  askeri-nükleer hedefleri vurması, ya da İsrail ve İran arasında sıcak çatışma. Yeni Yıla Ticaret Antlaşması sevinci ile giren piyasalar beklemedikleri bir jeo-politik  şokla karşılaştılar, dümen kıvırmaları kolay olmayacak.

Özellikle petrol fiyatlarının Cuma kapanışı veya daha üzerinde seyretmesi halinde, bir çok GOÜ’in cari dengesi ve enflasyon görünümü bozularak fonların yatırım stratejilerini değiştirebilir. Türkiye bunlar arasında başı çekiyor. Ek olarak yüksek petrol fiyatları küresel büyümeyi de yavaşlatıp  ABD tahvil faizlerini yükseltebilir.

Türkiye’ye döndüğümüzde Aralık’ta dış ticaret açığının $4.7 milyara tırmanması dövizdeki hafif satış için bir bahane teşkil etmiş olabilir. Lakin, asıl tehlike Brent’in $70’in üstüne çıkması halinde başlar. DİBS ve TL’de satışlar hızlanabileceği gibi, TCMB’nin Ocak  PPK’da faiz indirimi ilan etmesi de yatırımcılar arasında büyük tepki yaratabilir.

Borsa’daki satış dalgasını ise uzmanlar TCMB’nin bankaların  FX zorunlu karşılıklarına komisyon uygulamasına bağlıyor. BloombergHT’in zikrettiği bazı analist raporlarına göre bu karar 2020 banka karlarında %6’ya varan eksilmeye neden olabilir.

Analizin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz...