Dünyaca ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio’dan Batman paylaşımı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, nesli tükenmekte olan ve Dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri olan Bantlı Çöpçü Balığı’nın Batman Çayı’nda bulunduğu haberini sosyal medya hesabından paylaşan dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Leonardo DiCaprio’yu Batman’a davet etti.

Dünyaca ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio’dan Batman paylaşımı

Sinemanınyanı sıra çevre ve doğa konusundaki hassasiyeti ile de bilinen ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio, doğa ve ekoloji haberlerini konu alan Mongabay sitesinin 21 Aralık 2021 tarihinde Batman’da bulunan Bantlı Çöpçü Balığı’na ilişkin haberini sosyal medya hesabından paylaştı.

Dicaprio’yonun paylaşımını tekrar paylaşan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen ise, ünlü yıldızı Batman’a davet etti.

Ekmen İngilizce yaptığı çağrıda, “Batman Bantlı Çöpçü Balığı’nın bulunma mucizesini ilk elden gözlemlemek ve ülkemizin doğal güzelliklerine tanık olmak için seni şehrimizde misafir etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekmen, şunları söyledi:

“Ülkemizin değerli bilim insanlarından Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Arş. Gör. Dr. Münevver Oral’ın yaklaşık yarım asırdır kayıp olan ve dünyanın en çok aranan 10 balık türü listesinde yer alan Bantlı Çöpçü Balığı’nı Batman Çayı’nda keşfetmesinden dolayı oldukça mutluyuz. Değerli bilim insanlarımızın çalışmalarına mutlaka destek sağlanmalı ve türün korunması için harekete geçilmelidir. İlgili keşfi ünlü sanatçı Leonardo Dicaprio da milyonlarca takipçisi ile paylaşarak hem ilimizin hem de ülkemizin tanıtımına önemli bir katkı sağlamıştır. Leonardo’yu ilimizde ağırlayarak Batman’ın saklı güzelliklerini kendisine ve onun aracılığıyla da dünyaya göstermek isteriz. Geçtiğimiz yıl da nesli tükenme tehlikesi altında olan Benekli Semender’in Hasankeyf’te görüldüğü haberini almıştık. İklim krizinin, küresel ısınmanın ve doğal yıkım ile tahribatın bu denli arttığı bir dönemde gelen bu haberlerin yeni keşiflerin de habercisi olmasını ümit ediyoruz. Değerli bilim insanlarımızın emeği ve çabası için teşekkür ediyorum.”

Dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri

RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Arş. Gör. Dr. Münevver Oral, geçtiğimiz Aralık ayında yarım asırdır kayıp olan ve Dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri olan Batman bantlı çöpçü balığını buldu.

Dünyanın en küçük balık

türlerinden biri olup maksimum standart boyu 3.6 santimetre olan Batman bantlı çöpçü balığı (Paraschistura chrysicristinae) IUCN (Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) tarafından kırmızı listeye alınarak neslinin tükendiğine inanılıyordu.

Shoal adlı Doğa Koruma Örgütü tarafından dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasına yer alan Batman bantlı çöpçü balığının RTEÜ'lü akademisyenler tarafından Batman ve Diyarbakır illerinde bulunan iki farklı akarsuda yeniden keşfi bilim dünyasında oldukça dikkat çekti.