EBA 'Jiyan' ismini yasaklı buldu, sosyal medyada tepki yağdı

EBA 'Jiyan' ismini yasaklı buldu, sosyal medyada tepki yağdı

EBA’nın, Jiyan ismini, “uygunsuz ve yasaklı” şeklinde tanımlayarak, öğretmenin öğrenciye göndermek istediği ders ve etkinlik programını reddetmesi sosyal medyada tepkiye yol açtı.

Van’da bir öğretmen, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ara verilen eğitimin sürdürüldüğü Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden “Jiyan” isimli bir öğrencisine ders çalışma ve etkinlikler göndermek isteyince, “Göndermek istediğiniz metinde uygunsuz veya yasaklı kelimeler olduğu için gönderim yapamazsınız” engeliyle karşılaşmıştı.

“Uygunsuz veya yasaklı sözcük” şeklinde tanımlanan sözcüğün Kürtçede “hayat” anlamına gelen “Jiyan” olduğunu fark eden öğretmen, öğrencisinin ismini “J..yan” diye yazınca EBA’nın iletiyi öğrenciye ulaştırdığını belirtmişti.

Sosyal Medyada Tepkiye Yol Açtı

Haber sosyal medyada da büyük tepkiye yol açtı. Sosyal medyada, "#KürtçeyeSaygı" hashtagı kısa sürede TT oldu.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de tepkisini Twitter üzerinden paylaştığı, “Em Kurd in! Û zimanê me jî Kurdî ye! Kürtçe Jiyan” (Yaşam) “Eğitim Bilim Ağı” EBA tarafından “uygunsuz ve yasaklı” isim olarak engellenmesi kabul edilemez!! #KürtçeyeSaygı” sözleriyle dile getirdi.

Tepkilerin bazıları şöyle:

* Dil sadece bir iletişim aracı değ bir kültürdür,bir ahlaktır, bir yaşamdır #KürtçeyeSaygı

* Kürtçeyi sevmek zorunda değilsiniz ama #kürtceyesaygi duymak zorundasınız herdile saygı duyduğunuz #kürtçeyesaygı

* "Ez kurd im, zimanê min ji kurdîye! #KürtçeyeSaygı"