Ebu Emşe Efrin’den çıkarılıyor

SMO’ya bağlı Sultan Süleyman Şah grubunun lideri Ebu Emşe’nin işlediği suçlardan dolayı hakkında Efrin’den çıkarılma kararı alındığı bildirildi.

Ebu Emşe Efrin’den çıkarılıyor

Asıl adı Muhammed el-Casim olan Türkiye himayesinde faaliyet gösteren Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Sultan Süleyman Şah silahlı grubunun lideri Ebu Emşe ve bazı örgüt mensuplarının işledikleri suçlardan dolayı Efrin’den çıkarılacağı bildirildi.

Söz konusu kararın Birleşik Komuta Odası isimli Üçlü Komite tarafından alındığı belirtildi. 

Komite tarafından yapılan açıklamada, Ebu Emşe, Welid Hisen Casim (Seif), Malik Hisên Casim (Ebu Sirac), Ehmed Mihemed Xoce, Amer Azab Mihemed ve Hesen Xalid Setuf’un yolsuzlukla suçlandıkları kaydedildi.

Açıklamada, Muhammed el-Casim, Walid Casim ve Malik Casim'in 2 yıl süreyle Efrin dışındaki “Zeytin Dalı” bölgesine gönderileceği belirtildi.

Komitenin kararına göre, Muhammed Azab Muhammed, Hasan Halid Setuf ve Ahmed Xoce de bir yıl süreyle Efrin'den uzaklaştırılacak.

Komite ayrıca, Sultan Süleyman Şah grubuna bağlı diğer milislere, kendisini dövdükleri gerekçesiyle Abdulrahman İstif Yasin'e 5 bin dolar ödeme cezası verdi.

Ebu Emşe’nin “Zeytin Dalı” bölgesine sürgün edilmesinin SMO’nun kontrolünde buluna Suriye’nin İdlib ve Rojava’nın Serêkaniyê ile Girê Spî bölgelerine gönderileceği şeklinde yorumlanıyor.  

Aktivistler, Efrin’in işgal edilmesinden sonra Ebu Emşe’nin yüzlerce Kürt’ü kaçırdığını, vergi adı altında köylülerden haraç aldığını söylüyor.

Ebu Emşe’nin insan hakları ihlallerinin yanı sıra, Yerel Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Şêxo ve çok sayıda kişiye yönelik suikastta parmağının olduğu biliniyor.

Öte yandan bölgedeki gözlemcilere göre, Ebu Emşe, sivillerin öldürülmesi, kaçırılması, insanların evlerine ve mallarına el konulması, Efrin, Girê Sipî ve Serêkaniyê gibi Kürt bölgelerinin demografisinin değiştirilmesinde aktif olan silahlı gruplarla sürekli ilişkisi vardı.

Afrin, 18 Mart 2018 yılından bu yana Türkiye ve silahlı grupların elinde bulunuyor.