Elon Mask Jina Emini protestocularına internet sağlayacak

İran'da Jina Emini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alınırken polis tarafından darp edilerek öldürülmesi üzerine yapılan gösterilerin ardından İran’ın internete erişimi engellemesi üzerine ABD İranlılara internet hizmeti sunmaya başladı.

Elon Mask Jina Emini protestocularına internet sağlayacak

SpaceX uzay şirketinin kurucusu ve CEO'su Elon Mask da ABD yönetiminin bu desteğine katılarak Starlink’i İranlılar için aktif hale getireceklerini duyurdu.

ABD yönetimi, ülkeye uygulanan yaptırımlara rağmen İranlılara sunulan internet hizmetlerinin kapsamının genişletilmesine izin veren genel lisans yayımladı.

Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu genel lisansın İran'da internet özgürlüğüne sağlanan desteğin artırılması amacıyla yayımlandığı bildirildi. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, konuya ilişkin açıklamasında, "Cesur İranlılar Mahsa Emini'nin ölümünü protesto etmek için sokaklara çıkarken, ABD, İran halkına ücretsiz bilgi akışına verdiği desteği iki katına çıkarıyor” dedi.

SpaceX’in CEO'su Elon Mask da Starlink uydu sisteminin İran'daki protestoculara internet sağlayacağını duyurdu. Mask, haberi Twitter hesabından duyurdu.

Böylece SpaceX tarafından uydular üzerinden internet erişimini sağlamak üzere kurulan Starlink uydu sistemi İranlılar tarafından kullanılabilecek.

Ne olmuştu?

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Jina Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmış durumda.

Tepkiler üzerine Tahran polisinden yapılan açıklamada, İrşad devriyesinin Emini'yi bir saatlik "brifing" için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği öne sürülmüştü.

Eminin ailesi ve sosyal medya kullanıcıları ise polisin, genç kadının "aniden" bilincini kaybettiği yönündeki açıklamasını reddederek, Emini'nin polis merkezine getirilmeden önce darbedildiğini söylüyor.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakız’da düzenlenen cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde protestolar başlamıştı.

Şu ana kadar Tahran, Senendec, Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Bender Abbas, Abadan, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Urumiye, Kazvin, Zencan, İlam, Mazenderan, Hemedan başta olmak üzere birçok şehirde gösteriler düzenlendi. Birçok noktada eylemciler ile güvenlik güçleri arasında şiddetli arbede yaşandı. Gösterilerde resmi açıklamalara göre şu ana kadar 35 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı.