ENKS: Bazı PYNK’liler sorumluluktan kaçıyor

Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS), Kürt Ulusal Birliği Partileri’nden (PYNK) bazı yetkililerin sorumluluktan kaçtığını açıkladı.

ENKS: Bazı PYNK’liler sorumluluktan kaçıyor

ENKS Basın Enformasyon Bürosu, Rojava’da Kürt partileri arasında süren diyaloğa ilişkin açıklama yaptı.

ENKS’nin ana hedeflerden birinin Suriye’de Kürt halkının haklarını elde etmek olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“ENKS Erbil ve Duhok anlaşmalarından bu yana Kürtlerin birliği için özenle çalıştı ve birlik için yapılan girişimlere de olumlu yanıtlar verdi. Yakın zamanda ABD öncülüğündeki girişimlerin bir sonucu olarak ENKS, müzakerelerde birçok kolaylık sağladı ve diyaloğun başarılı olması için iyi adımlar attı.”

PYNK’den bazı kesimlerin sorumluluktan kaçtığı ifade edilen açıklamada, “Halkımız, anlaşmanın başarılı bir şekilde sonuçlanacağı haberlerini beklerken PYNK’den bazı yetkililerce çok sayıda açıklama yapıldı. Bu açıklamaların amacı, yerine getirmeleri beklenen sorumluluklardan kaçmak ve müzakere sürecinin doğruluğu konusunda şüphe uyandırmaktır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamasında uyarılarda bulunan ENKS, kendilerinin müzakere sürecine bağlı olduğunu, Kürt halkının kendi çıkarlarını düşünerek, suçlayıcı ve duygusal oyunlarla aldatılmaması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan ENKS Basın Enformasyon Bürosu tarafından yapılan bu açıklama, PYD Başkanlık Konseyi üyesi Aldar Xelil’in parti medyasına verdiği söyleşide, PYNK ile ENKS arasındaki diyaloğun çıkmaza girdiğini söylediği bir zamanda gelmesi dikkat çekiyor.

PYD: Sorun, ENKS’nin Yönetime Katılması Konusu

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sema Begdaş, şu anda diyalogdaki sorunun ENKS’nin Özerk Yönetim’e katılması konusu olduğunu söyledi.

ENKS ile PYNK arasında başka sorunların da olduğunu ifade eden Begdaş, diyaloğun önündeki sorunların iki tarafın yetkililerinin bir araya gelmesiyle çözüldüğünü vurguladı.

PYD’li Begdaş, Rojava’daki Özerk Yönetim’in kapısının bütün Kürt partilerine açık olduğunu ifade ederek, seçimlerin yapılması durumunda bile herhangi bir sorunla karşılaşmayacaklarını belirtti.

Kürt diyaloğunun devam ettiğini kaydeden Begdaş, üzerinde anlaşmaların yapılmadığı konularının da gündeme alınacağını ifade etti.