'Güvenli Bölge ve Afrin' konulu ABD-ENKS görüşmesinin ayrıntıları

ABD’den bir heyet, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) 3 parti yetkilisi ile Rojava’da bir araya geldi. Görüşmede “güvenli bölge”, Efrin’deki durum ve ENKS-PYD ilişkilerinin ele alındığı öğrenildi.

'Güvenli Bölge ve Afrin' konulu ABD-ENKS görüşmesinin ayrıntıları

ABD’den bir heyet, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) 3 parti yetkilisi ile Rojava’da bir araya geldi. Görüşmede "Güvenli Bölge", Efrin’deki durum ve ENKS-PYD ilişkilerinin ele alındığı öğrenildi.

Rudaw'da yer alan habere göre, 24 Mayıs’ta gerçekleşen görüşmede Fırat’ın doğusundaki ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir merkezde ENKS’den 3 parti temsilcisi, Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Pentagon, CIA ve ABD Ulusal Güvenliği’nden oluşan bir heyet ile görüştü.

Görüşmede, ENKS’den Kürdistan Birlik Partisi Genel Sekreteri Fesla Yusuf, Eşitlik Partisi Genel Sekteri Nihmet Davud ve Kürdistan Demokrat Partisi - Suriye (KDP-S) Politbüro Üyesi Abdulkerim Muhammed toplantıda hazır bulundu.

Öncelikli konunun Suriye ve Fırat’ın doğusunda yaşanan gelişmeler olduğu dile getirilen, yaklaşık 2 saat süren görüşme ile ilgili Rudaw'a bilgi veren bir kaynak, ABD heyetinin “Güvenli Bölge” konusu üzerinde ciddi durduklarını vurgulayarak, Suriye ve Türkiye’nin söz konusu bölge üzerinde tehdit oluşturmamaları konusunda çalıştıklarını belirtti.

Kaynağın aktardığına göre, Efrin’deki durumun da kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği toplantıda, ABD heyeti, radikal grupların Efrin’den çıkartılmasını ve bölgenin yönetiminin asli unsurlara devredilmesini istediklerini vurguladı.

ABD heyeti ayrıca Efrinli göçzedelerin evlerine dönebilmesi için Tükiye’den güvenli bir geçiş yolu açması talebinde bulunduklarını aktardı.

Kaynak, toplantıda ENKS, PYD ve Özerk Yönetimi arasında yaşanan uyuşmazlıkların ve çözüm yollarının değerlendirildiğini belirtti.

ABD heyeti, taraflar arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözümüne dikkat çekerek, yeni kurulacak yönetimde tüm tarafların yer alması için şimdiden yol aranması taahüdünde bulundu.

Kaynak ayrıca, ABD’li heyetin Suriye’deki krizin çözümü için Astana görüşmelerinin hiçbir rolü bulunmadığına dikkat çektiğini, çözümün Cenevre ve Birleşmiş Milletler (BM) yoluyla aktifleşmesi gerektiğine işaret ettiğini belirtti.

ENKS heyetinin önümüzdeki günlerde aynı konu başlıklarıyla Amerikalı ve Avrupalı heyetlerle önemli görüşmeler yapacağı aktarıldı.