ENKS ile PYNK arasında diyalog yeniden mi başlıyor?

ENKS ile PYNK arasındaki görüşmelerin yeniden başlaması için ABD’nin yeniden temaslarda bulunduğu, fakat taraflar arasında bu anlamda şu ana kadar herhangi bir ilerlemenin kaydedilemediği bildirildi.

ENKS ile PYNK arasında diyalog yeniden mi başlıyor?

Rojava’da siyasi faaliyet gösteren Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) arasında ilişki kurulması için ABD’nin çaba gösterdiği kaydedildi.

Rûdaw’a konuşan Kamışlo kentinde ENKS’yi ziyaret ettiğini belirterek heyetin, ENKS ile PYNK arasında diyaloğun yeniden başlatılmasına yönelik nabız yokladı.

Son durumu aktaran kaynak, 25 Mart’ta ENKS heyeti, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani ve ABD temsilcinin ortak bir toplantı yaptığı hatırlatmasında bulundu.

İki taraf arasında diyalog kapısının yeniden açılması için, ENKS heyetinin şartlarını dile getirdiği ve heyetin Kasım 2020'de 'uzlaşıya varılan garanti belgesine uyulmasını’ istediği, son dönemde tutuklanan kişilerin serbest bırakılması talebinde bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan kaynak aynı zamanda Mazlum Kobani’nin son dönemde tutuklanan 3 medya çalışanının da serbest bırakılacağına dair söz verdiği, fakat henüz bunun yerine getirilmediğini söyledi.

Kürt taraflar arasındaki diyalog süreci

ABD ve DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin gözetiminde ENKS ve PYNK arasında Nisan 2020'de görüşmeler başlamıştı.

Kürdistan Bölgesi hükumeti ve Fransa’nın da destek verdiği müzakerelerde 16 Haziran 2020'de taraflar arasında siyasi görüş birliği ve uzlaşıya varıldığı açıklanmıştı.

Açıklamada, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin o dönem Suriye Özel Temsilcisi Danışmanı William Roebuck da hazır bulunmuştu.

Bunun sonucunda Ekim 2014 tarihli Duhok Anlaşması’nın bu uzlaşıya temel alınmasında karar kılındı.

Siyasi konularda yaşanan uzlaşının ardından taraflar 32 kişilik bir siyasi yönetim oluşturulmasına karar verdi ancak 2020 sonlarında Kürtler arası diyalog durduruldu.

Mart 2021’de ise PYNK’den yapılan açıklamada, ENKS ile yürütülen stratejik diyaloğun devam ettiğine dikkat çekilerek, uluslararası ve ulusal alanda Kürt halkının haklı davasını temsil edecek genel bir anlaşmaya varılmasına az kaldığı belirtilmişti.

Bu açıklamaya rağmen iki taraf arasında herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

Aralık 2021’de ise PYD Eşbaşkanı Enwer Muslim diyalog sürecinin yeniden başlatılacağına yönelik mesaj vermiş ve “Rojava’da ABD temsilcilerinin bulunmaması nedeniyle diyalog süreci askıya alındı, ancak artık bu da sona erdi. Çünkü ABD'nin Suriye/Rojava temsilcileri atandı. Diyalog için PYNK hazır. Ancak bazı şeylerin açıklığa kavuşturulması gerekiyor; işgale karşı, göçe zorlanmış vatandaşlarımıza karşı, Türkiye’nin Efrin’de ve bölgede Kürtlere yönelik tavrına karşı duruşumuz nasıl olacak? PYNK olarak nihai stratejimiz demokratik ve ademimerkeziyetçi bir Suriye diyalogun başarıya ulaşması" ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak Ocak 2022’de ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı Matthew Pearl, ENKS ve PYNK liderleriyle görüşmüş, Kürt tarafların diyalog masasına dönmesi ve tartışmalı konuların çözülmesi çağrısında bulunmuştu. (Kaynak Rudaw)