ENKS: Peşmerge olmadan Güvenli Bölge başarılı olamaz

Suriye – Kürdistan Demokrat Partisi (PDK – S) yöneticilerinden Nûrî Birîmo, 'Güvenlikli Bölge' planının ENKS ve Peşmerge olmadan başarıya ulaşamayacağını söyledi.

ENKS: Peşmerge olmadan Güvenli Bölge başarılı olamaz

Suriye – Kürdistan Demokrat Partisi (PDK – S) yöneticilerinden Nûrî Birîmo, 'Güvenlikli Bölge' planının ENKS ve Peşmerge olmadan başarıya ulaşamayacağını söyledi.

Basnews'te yer alan habere göre Nûrî Birîmo, ENKS ve Rojava Peşmergelerinin 'Güvenlikli Bölge' ve Rojava Kürdistanı'nda etkin bir konuma ulaşmaları için çaba sarfettiklerini ifade etti.

Türkiye ve ABD yetkilileri ile bu konularda görüşemeler yaptıklarını belirten Nûrî Birîmo, şayet 'Güvenlikli Bölge' konusunda ENKS ve Rojava Peşmergelerine hak ettikleri görev ve insiyatifin sunulmaması halinde, bu planın başarı şansının olmadığını açıkladı.

Nûrî Birîmo yaptığı açıklamada, ENKS'nin hiç bir katı ideolojiye bağlı olmadığını, Rojava Peşmergelerinin de şuan Kürdistan Bölgesi’nde bulunduğunu ve resmi, meşru bir güç olduğunu, uluslararası koalisyon tarafından eğitildiğini, IŞİD karşıtı mücadelede önemli başarılar elde ettiğini ifade etti.

ENKS heyeti ABD'ye gidiyor

Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) Dışilişkiler sorumlusu Kamiran Haco yaptığı açıklamada, ENKS heyetinin ABD'ye giderek burada Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle temaslarda bulunacağını belirtti.

K24 Tv'ye açıklamalarda bulunan Kamiran Haco, önümüzdeki hafta içerisinde ENKS'li bir heyetin ABD'ye giderek, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yapacağını ifade etti.

Kamiran Haco görüşmelerin içeriğinin, ağırlıklı olarak 'Güvenlikli Bölge', 'Anayasa Komitesi' Suriye ve Rojava Kürdistanı'nın geleceği konuları olacağını dile getirdi.

ENKS'li bir heyet, 2 gün önce aynı içeriklerle Rusya Dışişleri Başkan yardımcısı Mixail Bogdanov ile görüşme gerçekleştirdi.

Roj Peşmergeleri güvenli bölgede rol almalı

ABD ile Türkiye arasında Rojava'da 'güvenli bölge' oluşturulması konusunda görüşmeler sürerken, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Roj Peşmergelerinin bölgede rol alması gerektiğini bildirdi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı ve ENKS üyesi Abdulhakim Beşar, ENKS ve Roj Peşmergelerinin ‘güvenli bölge’de rol alması gerektiğini ifade etti.

K24’e konuşan Beşşar, Roj Peşmergelerinin dışında hiçbir silahlı gücün Rojava’ya huzur getiremeyeceğini dile getirdi.

Beşşar daha önce de “Bizim Kürtler olarak, ABD ve Türkiye ile müzakerelerimizin olması lazım. Bu durumda ENKS ve Roj Peşmergeleri o bölgenin bir parçası olarak sürecin ortağı olabilir” demişti.